El Congrés tomba la llei contra el proxenetisme: el PSOE es queda sol, sense el suport de Sumar

La formació de Yolanda Díaz creu que la norma castiga les prostitutes i el PP la considera "absolutament insuficient"

RedaccióActualitzat

El Congrés dels Diputats ha rebutjat la proposició de llei del PSOE contra el proxenetisme. Amb 184 vots en contra i 122 a favor, el text no tirarà endavant en no aconseguir el suport de Sumar, soci de govern dels socialistes, ni del PP, que fins a última hora no havia aclarit si s'abstindria.

ERC, Junts, PNB i EH Bildu han votat en contra de la norma, mentre que Vox i Podem s'han abstingut. Els únics partits que han donat el sí als socialistes han estat Coalició Canària, BNG, UPN i José Luis Ábalos.

Després que la majoria de grups es mostressin contraris a la proposició de llei, l'única via perquè tirés endavant era amb l'abstenció del PP. Però els populars, que en la legislatura anterior van donar suport a la iniciativa, han carregat contra la norma, que consideren "absolutament insuficient". Per això, el PP ha demanat als socialistes que retirin la proposició de llei, una opció que ha descartat ràpidament la ministra d'Igualtat, Ana Redondo.

Totes les formacions --excepte Coalició Canària i el BNG-- han acusat el PSOE d'"electoralisme" per presentar la proposició de llei a les portes de les eleccions europees del 9 de juny.


El PSOE defensa un Codi Penal "afinat"

És la segona vegada que els socialistes porten al Congrés aquesta proposició de llei, que preveu modificar el Codi Penal per endurir el càstig al proxenetisme, multar el pagament per sexe i castigar amb presó el fet de lucrar-se destinant un espai perquè una tercera persona exerceixi la prostitució.

La portaveu del PSOE en matèria d'Igualtat a la cambra, Andrea Fernández, ha demanat a la resta de grups que no facin "política de baix nivell" i "no arribin tard a aquest avenç social". La diputada ha subratllat la necessitat d'un Codi Penal "afinat" i d'una "política criminal que persegueixi aquests delictes com una prioritat".

En la mateixa línia, s'ha mostrat "orgullosa" que el seu grup sigui "profundament punitivista contra els que paguen per sexe i contra els proxenetes". La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha afegit que és una "lluita" que continuarà endavant: "Estic convençuda que aquesta és la legislatura en què acabarem amb la prostitució".


Rebuig del soci de govern

Aquest matí, Sumar ja ha anunciat que votaria en contra de la presa en consideració de la llei i ha acusat els socialistes de mirar pels seus interessos electorals.

La diputada de Sumar Gala Pin ha explicat el 'no' del seu partit a la proposició de llei del PSOE
La diputada de Sumar Gala Pin ha explicat el no del seu partit a la proposició de llei del PSOE (EFE/Kiko Huesca)

Davant l'hemicicle, la diputada Gala Pin ha carregat contra la llei perquè considera que "no aborda cap de les qüestions de fons" relacionades amb la prostitució i ha suggerit que, si es vol protegir les dones que l'exerceixen, cal reformar la llei d'estrangeria i derogar la llei mordassa.

"El PSOE, amb una proposta punitivista, prohibicionista, que les castiga i les persegueix, el que fa és obligar-nos a votar que no."

Segons ha detallat, el "no" de la formació de Yolanda Díaz s'explica perquè entenen que la proposta situaria moltes d'aquestes dones en un context de "major precarietat, encara més clandestinitat, encara més indefensió i vulnerabilitat".


El PP no aclareix el vot

Durant la seva intervenció, els populars també han criticat la proposta del PSOE: "És absolutament insuficient perquè no dona una solució real a les dones que recorren a la prostitució per necessitat", ha assenyalat la diputada Ana Alós.

"El que les dones necessiten és una llei integral, i això és el que defensem des del Partit Popular."

Alós ha insistit als socialistes que retirin la proposició de llei i s'asseguin amb els populars a "negociar una llei integral contra el tràfic de persones". De totes maneres, en aquell moment no ha aclarit si el seu grup s'abstindrà i facilitaria que la norma seguís el procés legislatiu, o hi votaria en contra i la deixaria caure. Finalment, han optat per la segona opció.

La diputada del PP Ana Alós dirigint-se a l'hemicicle del Congrés dels Diputats
La diputada del PP Ana Alós no ha aclarit si el grup popular s'abstindrà o votarà en contra de la proposició de llei (EFE/Kiko Huesca)


Els socis d'investidura donen l'esquena al PSOE

La legislatura passada, els socialistes van aconseguir que la cambra acceptés la presa en consideració de la mateixa llei gràcies als vots del Partit Popular, però no se'n va culminar la tramitació. ERC i els Comuns van votar-hi en contra, mentre que PNB i EH Bildu es van abstenir.

Tot i això, les intervencions d'aquest dimarts dels socis de la investidura de Sánchez han anat en una altra direcció. La diputada d'ERC Pilar Vallugera ha avisat que la llei del PSOE podria "destrossar vides a cop de Codi Penal" i també ha demanat una llei més àmplia sobre el tràfic de persones que tingui en compte la condició de vulnerabilitat de qui exerceix la prostitució.

En representació de Junts, Pilar Calvo ha assegurat que "l'abolicionisme més punitiu no acabarà amb la prostitució" i que la proposta del PSOE "posaria en risc la integritat física" de les dones que exerceixen la prostitució. Els diputats d'EH Bildu i el PNB s'han sumat a les crítiques i han confirmat que hi votarien en contra.

 

ARXIVAT A:
PSOESumar
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut