Alto el foc de 4 dies a Gaza amb intercanvi d'ostatges israelians i presoners palestins

L'acord s'ha tancat de matinada amb la mediació de Qatar i Egipte, i inclou l'alliberament de 50 ostatges i 150 presoners, la majoria dones i menors

RedaccióActualitzat

La notícia ha arribat aquesta matinada de dimarts a dimecres: Israel ha pactat amb Hamas un alto el foc de quatre dies a canvi que alliberin almenys 50 ostatges israelians.

La majoria seran dones i menors i, com a contrapartida, Israel alliberarà 150 dones i menors palestins que són en presons israelianes.

Segons Hamas, l'acord, que s'ha negociat amb la mediació de Qatar i Egipte, i també dels EUA, també permetrà l'entrada de centenars de camions amb ajuda humanitària, petroli, aigua i aliments.

La Creu Roja ha dit que ajudarà en l'alliberament dels ostatges israelians i el govern israelià ja ha anunciat que aquesta organització té l'autorització per entrar a la Franja de Gaza i fer aquesta tasca. 


No està clar quan entrarà en vigor

Segons ha dit el govern de Qatar, en les pròximes 24 hores s'anunciarà el moment en què començaran els quatre dies d'alto el foc.

La televisió pública d'Israel, per la seva banda, ha afirmat que la treva començarà aquest dijous, un marge per donar temps a presentar al Tribunal Suprem recursos contraris a l'acord.

La previsió és que, quan comenci l'alto el foc, Hamas porti cada dia una dotzena d'ostatges fins a Egipte pel pas de Rafah, al sud de la Franja de Gaza, i d'allà els portaran a Israel.

Segons el govern d'Israel, l'acord contempla que l'alto el foc de 4 dies es pot allargar si Hamas allibera més ostatges, a raó d'un dia més per cada 10 ostatges més que alliberin.

Es calcula que Hamas pot tenir encara gairebé 200 ostatges israelians, i que la Jihad Islàmica Palestina en pot tenir també unes quantes desenes.


Una llista de 300 presoners palestins

Per la seva banda, Israel s'ha compromès a alliberar 150 presoners palestins, principalment dones i nens no condemnats per delictes de sang, que podran tornar a casa a Cisjordània.

De moment, el Ministeri de Justícia d'Israel ha fet pública una llista de 300 presoners palestins, que no vol dir que hagin d'alliberar aquest nombre de presos, com havia dit l'Autoritat Palestina aquest dimarts.

La llista serviria com a base per escollir els 150 que s'han compromès a alliberar, amb marge per tenir més opcions si els mecanismes judicials veten alguns dels noms.


Netanyahu diu que és "una decisió correcta"

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, reunit fins a la matinada amb el seu govern, ha assegurat que l'acord és "una bona decisió", però ha insistit que la guerra continuarà fins a acabar amb Hamas:

"Estem davant d'una decisió difícil, però és una decisió correcta. Tot el gabinet de seguretat dona suport total a l'acord."

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, en una imatge d'arxiu (Reuters)


Poc després de fer-se públic l'acord per l'alto el foc, el president d'Israel, Isaac Herzog, li ha donat suport: ho ha fet amb una publicació a Twitter/X dient que és "una obligació moral i ètica":

"Les dificultats són comprensibles, doloroses i difícils, però en les circumstàncies actuals dono suport a la decisió del primer ministre i del govern per alliberar els ostatges."

 

Els bombardejos continuen

Mentrestant, els atacs a la Franja de Gaza han continuat per 47è dia consecutiu, i l'exèrcit israelià ha afirmat haver encerclat la ciutat de Jabalia.

A Gaza ja han mort 14.000 persones i prop d'un milió s'han hagut de desplaçar forçosament cap al sud de la Franja.

Els familiars dels ostatges han protagonitzat diverses manifestacions per reclamar que els alliberin i han estat durant aquestes últimes setmanes el principal actor de pressió al govern de Netanyahu.

El govern ja ha estat castigat per l'errada de seguretat que va permetre l'atac de Hamas i ara tenia una pressió enorme a sobre per facilitar el retorn dels ostatges.

Destrucció a la ciutat de Jabalia, aquest dimarts, al nord de la Franja de Gaza (Reuters)

Qui s'hi oposa?

El govern israelià està format actualment per l'acord de set partits que inclouen organitzacions polítiques d'extrema dreta.

Itamar Ben-Gvir, ministre de Seguretat Nacional i líder del partit Otzma Yehudit (Poder Jueu), va dir a Twitter/X que s'oposaria a un acord.

També s'hi oposa el ministre de Finances, Bezalel Smotrich, que en un comunicat previ a la reunió del govern va afirmar que l'acord és "dolent per a la seguretat d'Israel, dolent per als ostatges i dolent per als soldats de l'exèrcit".

Fumera després d'un bombardeig israelià a Gaza, aquest dimecres vist des d'Israel (Reuters)

El paper de Qatar

Qatar ha estat un dels actors negociadors entre Israel i Hamas. Aquest dimarts al matí ha enviat la proposta final després de setmanes de negociacions continuades, segons va dir el portaveu del ministeri d'Exteriors qatarià, Majid Al-Ansari.

També hi han participat els Estats Units, aliats principals d'Israel. De fet, Netanyahu va donar les gràcies aquest dimarts al president nord-americà, Joe Biden, per "millorar el marc que s'està plantejant... per incloure més ostatges a un preu més baix".

La guerra continua

Tot i l'acord, Netanyahu ja va avançar també aquest dimarts que la guerra continuarà fins a aconseguir "tots els objectius". El primer ministre israelià ja va avançar que la lluita contra Hamas continuarà encara que l'acord contempli un alto el foc temporal:

"Estem en guerra, i continuarem la guerra. Continuarem fins que aconseguim tots els nostres objectius."

Vehicle militar israelià amb presoners, aquest dimarts sortint de Gaza (EFE)

Quants ostatges hi ha?

El dia 7 d'octubre Hamas hauria capturat 240 persones. Quan feia pocs dies de l'inici de l'ofensiva a la Franja de Gaza, Hamas va alliberar quatre ostatges en dues entregues.

Per la seva banda, Israel va alliberar una ostatge en el moment que va iniciar la invasió terrestre i fa uns dies va anunciar que havia trobat el cos de dues ostatges més.

A més, Hamas va anunciar que 50 ostatges havien mort arran dels bombardejos israelians i aquest dimarts la Jihad Islàmica, una altra milícia palestina, va anunciar que un dels ostatges que estava a les seves mans també havia mort.

Cal afegir-hi que fa uns dies Israel va anunciar que una de les ostatges havia donat a llum durant el captiveri. Es calcula que a hores d'ara hi hauria unes 190 persones segrestades a la Franja de Gaza.

 

ARXIVAT A:
IsraelIsrael envaeix GazaHamas
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut