Interrogants sense resoldre cinc anys després del crim de Susqueda

Pels Mossos no hi ha dubte que Jordi Magentí va assassinar els dos joves del Maresme que havien anat al pantà a fer caiac, però no s'ha trobat cap prova directa que el vinculi amb les víctimes

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres fa cinc anys de l'assassinat a Susqueda d'una parella del Maresme que hi havia anat per fer caiac. L'únic investigat per aquests crims, Jordi Magentí, està en llibertat provisional i la investigació segueix oberta, a l'espera de poder fer un estudi de sonometria que ha de determinar si els trets que van sentir diversos testimonis van ser al lloc on l'acusat solia pescar.

Pels Mossos no hi havia i no hi ha cap dubte que qui va assassinar en Marc i la Paula va ser Jordi Magentí, un veí d'Anglès, habitual del pantà, que fa 25 anys va matar la seva exdona.

"El que sí que li puc dir és que no tenim ni un sol dubte de l'autoria, que processalment encara és presumpta", assegurava l'intendent en cap de la Divisió d'Investigació Criminal Mossos, Antonio Rodríguez, el febrer del 2018.

Però fins ara no han trobat cap prova directa que el vinculi amb les víctimes. Ni testimonis que els veiessin plegats, ni imatges, ni restes d'ADN, ni l'arma dels crims. Sí que saben, per les gravacions de les càmeres de la presa, que el matí dels crims Magentí va pujar a Susqueda.

Jordi Magentí, l'únic acusat pel crim de Susqueda
Jordi Magentí, l'únic acusat pel crim de Susqueda (Europa Press)

Per això, un dels principals esforços dels investigadors se centra a provar que els crims es van cometre a la Rierica, el lloc on Magentí solia anar a pescar.

Situar els trets que diversos testimonis van sentir aquell matí és clau. Però per fer-ho cal un complex estudi de sonometria que encara no s'ha pogut fer.

Segons Carles Monguilod, advocat de les famílies de les víctimes, "s'ha de fer fer per una empresa externa, s'ha de treure a concurs perquè val molts diners". "I a més s'ha de fer en un moment que hi hagi les mateixes condicions climatològiques, de nivell d'aigua, per exemple, que hi va haver en el moment del doble assassinat", hi afegeix.

La defensa de l'acusat, en canvi, sosté que les víctimes mai van ser al lloc on pescava Magentí. Segons el pèrit informàtic contractat per la defensa per interpretar les dades de Google del mòbil d'en Marc, la parella va anar al pantà pel mateix camí que es va a la Rierica, però van aparcar el cotxe un quilòmetre abans d'arribar-hi. I des d'allà van baixar uns metres a peu per un camí forestal.

"Des del moment que aparquen a un quilòmetre de la Rierica es veu perfectament com es va desplaçant en Marc, que portava aquest telèfon, com mira si el cotxe el tenen ben aparcat, si molesta o no. Fins i tot, es veu un desplaçament que podria ser que estiguessin traient el caiac. I llavors, a partir d'aquí baixen fins al punt on aparcava aquest personatge. I llavors sí que es veu una mobilitat que torna a pujar, torna a baixar i llavors sí que es perd el senyal del telèfon", explica el pèrit judicial informàtic Bruno Pérez Juncà.

I el punt on es perd el senyal del mòbil és una petita clariana on solia aparcar el cotxe un dels pocs habitants del pantà, un home que vivia en una barraca que s'havia construït ell mateix a tocar de l'aigua, en un lloc de molt difícil accés. L'home, que els investigadors van descartar com a sospitós, va morir fa dos anys i mig de mort natural.

Cinc anys després del crim, la investigació del doble assassinat s'ha revelat llarga i complexa. I encara no s'ha sentit la versió de Jordi Magentí, que fins ara s'ha acollit al dret a no declarar. Tot i que, a través dels seus advocats, sempre s'ha declarat innocent dels assassinats de Susqueda.

Operatiu de recerca dels dos joves morts a Susqueda l'estiu de 2017
Operatiu de recerca dels dos joves morts a Susqueda l'estiu del 2017 (Europa Press)
ARXIVAT A:
JudicialPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut