Luis Rubiales abraça Jennifer Hermoso en acabar la final del Mundial (Reuters)

Experts desmunten el discurs de Rubiales, "un exercici de masclisme fastigós i en tota regla"

Diferents veus qualifiquen les paraules de Rubiales de victimistes i amb clars tints masclistes

RedaccióActualitzat

En una intervenció prepotent i incendiària el president de l'RFEF ha denunciat ser "víctima d'un assassinat social" i s'ha negat a dimitir. En aquest sentit, Luis Rubiales s'ha atrinxerat amb un discurs reaccionari contra el feminisme i que els experts consideren de clars tints masclistes.

Així de contundent s'ha mostrat Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en violències masclistes:

"Ha sigut un exercici de masclisme, deixeu-me que ho digui així de clar, fastigós i en tota regla."

En la mateixa línia s'expressa, Antonio Andrés Pueyo, catedràtic de Psicologia de la Universitat de Barcelona, que assegura que el discurs de Rubiales "apel·la els arguments clàssics del masclisme":

"Primer li ha tret tota la importància al que ell va fer, després ha dit que la responsabilitat era de la mateixa víctima i després ha fet un exercici de narcisisme exagerat."

Per la seva banda, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, afirma que les paraules de Rubiales "són patriarcat en estat pur" i ha denunciat el suport que el dirigent ha rebut per part dels presents a l'assemblea:

"Ha estat molt lamentable, totalment intolerable, l'actitud de la major part de l'assemblea general que li ha rigut les gràcies, que ha aplaudit els seus atacs cap al feminisme, que ha condonat aquestes actituds tan lamentables."


"El fals feminisme és una gran xacra en aquest país"

Amb aquestes paraules, Rubiales es declarava víctima d'una persecució i un complot dels mitjans de comunicació i d'un feminisme que titllava de "fals", en referència a les crítiques i pressions que ha rebut aquests dies.

Un terme que segons l'advocada penalista i criminòloga Carla Vall i Duran "no és nou; sovint és emprat per homes que són acusats per delictes que tenen relació amb el gènere":

"Venen a dir que jo no sóc masclista, el que passa és que el femenisme que jo defenso o que puc acceptar no és el que m'està acusant a mi."

En aquest sentit, Vall assegura que són molts els homes que en aquests casos es presenten a si mateixos com a víctima.

El president de la RFEF, Luis Rubiales

El mateix Rubiales en el seu discurs ha intentat esmorteir la gravetat dels seus actes apel·lant als polítics que l'acusen de violència sexual i ha acabat preguntat "Què pensaran les dones que de veritat les han agredit?". Així ho analitzava Valls:

"D'alguna manera està utilitzant les víctimes per rebaixar el que ell ha fet i per dir no és tan victima aquesta dona i jo no soc tan agressor. Això és habitual i és una molt mala defensa, és propia d'algú que no es troba situat al 2023".

Per la seva banda, Alfageme afegeix que el discurs de Rubiales "no és sorprenent" i és que, segons l'experta en violències masclistes, "avui en dia la major part d'agressors i abusadors van així":

"Ha intentat disparar contra aquest feminisme que l'únic que està fent és posar llum a tots aquests espais de poder que durant tant de temps han estat foscos, silenciats i on s'ha permès durant tant de temps tota aquesta violència".


"Va ser consentit"

Tot i que la mateixa Jennifer Hermoso ho ha negat, Rubiales justificava el petó a la final del Mundial com "consentit, mutu i eufòric". Un fet que segons Pueyo té la intenció de diluir el presumpte delicte d'agressió sexual que la Fiscalia de Madrid ja investiga:

"A vegades la gravetat del fet no és fàcil avaluar-la, en aquest cas ell li treu tota la gravetat perquè diu que va ser un pico consentit. No, el que tenim és una agressió sexual greu."

El president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) també ha ressaltat que en el petó no hi havia "desig" ni "posició de domini". Un fet que aclareix l'expert:

"El tema de la violència sexual no és un tema de sexualitat, és un tema de poder, per això en diem violència sexual, perquè en el fons hi ha l'exercici d'un poder en aquest cas d'un home sobre una dona."

En la mateixa línia, l'advocada Vall considera que "no és un pols només contra el feminisme, sinó que ho és obertament contra la llei".

En aquest sentit, Pueyo creu que al dirigent esportiu no només se l'assenyala pels gestos, sinó que va més enllà d'això:

"En general, la societat ha pres consiència que no es tracta tant de la gravetat del fet, que és important i de les seves conseqüències, sinó del respecte que els homes han de tenir a les dones."

 

ARXIVAT A:
EsportsAgressió sexualMundial Femení
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut