Imatge del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu i del líder de Hamas, Yahya Sinwar (Reuters/Europa Press)

Netanyahu titlla d'"absurda" la decisió del TPI i Hamas diu que "compara víctima amb botxí"

Els Estats Units qualifiquen d'"intolerable" i "vergonyós" que el fiscal del Tribunal demani una ordre de detenció contra líders israelians

RedaccióActualitzat

En una decisió insòlita, el fiscal del Tribunal Penal Internacional (TPI), Karim Khanha demanat aquest dilluns que s'emetin ordres internacionals de detenció contra el primer ministre d'Israel, el seu ministre de Defensa i tres líders de Hamas per la guerra a Gaza. Els acusa de ser responsables penalment de crims de guerra i contra la humanitat.

D'aquesta manera, ara, el TPI haurà d'avaluar si emet aquestes ordres; i si ho fa, els 124 països membres --entre els quals no hi ha Israel-- estan obligats a complir aquests mandats.

Un cop s'ha confirmat la petició, els dos bàndols hi han reaccionat de forma contundent.
 

Israel titlla la mesura d'"escandalosa"

La petició del fiscal del TPI ha indignat el govern israelià, que l'ha titllat de "crim d'odi antisemita" i "d'abús". El president del país, Isaac Herzog, ha assegurat en una piulada a la xarxa social X que "és més que escandalós i mostra fins a quin punt el sistema judicial internacional està en perill de col·lapsar".

Herzog considera que es tracta d'una mesura "de mala fe" que "encoratja els terroristes de tot el món". El representant israelià ha afirmat que els líders de Hamas són "dictadors opressors culpables d'iniciar assassinats en massa, violacions i segrestos":

"Qualsevol intent d'establir un paral·lelisme entre aquests atroços terroristes i un govern d'Israel escollit democràticament, que treballa per complir el deure de defensar i protegir els seus ciutadans totalment en adherència als principis del dret internacional, és indignant."

En la mateixa línia s'ha expressat el ministre d'Afers Estrangers, Israel Katz, que ha qualificat la petició del fiscal de "deshonor històric". Katz també ha advertit que el país té la intenció de "lluitar contra aquesta decisió que pretén sobretot lligar les mans d'Israel i negar-li el dret a defensar-se".
 

Hamas assegura que la petició arriba "set mesos tard"

Per la seva banda, Hamas ha lloat la petició d'ordres d'arrest contra Netanyahu i Gallant. En un comunicat, el grup islamista apunta que arriben "set mesos tard" i exigeix que s'ampliïn també a comandaments militars i a soldats que hagin participat en crims contra la població palestina.

Amb tot, pel que fa a les ordres contra els seus propis líders, Hamas denuncia que la decisió del fiscal és un intent de "comparar la víctima amb el botxí".

Afirma també que viola "tractats i resolucions internacionals que van atorgar al poble palestí i altres pobles del món sota ocupació el dret a resistir en qualsevol forma, inclosa la resistència armada".
 

Netanyahu qualifica la decisió d'"absurda"

També ha reaccionat el primer ministre israelià, que en un missatge gravat ha qualificat l'anunci d'"absurd" i ha dit que va dirigit contra tot Israel. Segons Netanyahu és un exemple del "nou antisemitisme" que s'ha traslladat dels campus universitaris al sistema de justícia.

També ha afirmat que ningú impedirà que Israel ataqui els que busquen la seva destrucció i ha rebutjat "amb fàstic" que el fiscal compari "l'Israel democràtic amb els assassins en massa de Hamas".

"Com goseu comparar Hamas, que va assassinar, cremar, matar, decapitar, violar i segrestar els nostres germans i germanes i els soldats de les FDI, que lluiten en una guerra justa!".

 

Els Estats Units ho consideren "intolerable"

Els Estats Units, principal aliat d'Israel, han titllat d'"intolerable" i "vergonyós" que el fiscal del TPI hagi demanat una ordre de detenció contra líders israelians.

En un comunicat difós per la Casa Blanca, el president nord-americà, Joe Biden, ha considerat "escandalosa" la decisió i ha subratllat que, independentment del que digui el fiscal, "no hi ha comparació possible entre Israel i Hamas". Biden també ha promès que els Estats Units sempre donaran suport a l'estat jueu davant "les amenaces a la seva seguretat".

El primer ministre, Benjamin Netanyahu, dona la mà al secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, després d'una reunió a principis de maig (EuropaPress/Haim Zach)

Per la seva banda, el cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, ha apuntat que el TPI no té "jurisdicció" sobre Israel i ha advertit que les ordres de detenció "podrien comprometre" les negociacions sobre un alto el foc a Gaza.

 

ARXIVAT A:
IsraelGuerra a Gaza
Anar al contingut