Assange torna a evitar l'extradició als EUA: el Regne Unit li permet recórrer de nou

La justícia britànica no veu prou garanties que els Estats Units respectarien la llibertat d'expressió d'Assange

RedaccióActualitzat

La justícia britànica ha frenat, per ara, l'extradició del fundador de WikiLeaks, Julian Assange, als Estats Units. Assange, privat de llibertat des de fa 12 anys, podrà fer un nou procés d'apel·lació del cas. 

El Regne Unit va demanar al país nord-americà que garantís que, en cas de ser condemnat per espionatge per haver filtrat milers de documents secrets, a Assange, de 52 anys, no se li aplicaria la pena de mort, que es respectaria la Primera Esmena, que protegeix la llibertat de premsa, i que no el penalitzaria el fet de ser ciutadà australià.

Finalment, els dos jutges del Tribunal Superior han considerat que els Estats Units no han donat garanties suficients que a Assange se li respectarien els drets humans i han permès al periodista presentar, en una altra audiència, un nou recurs contra dues de les tres garanties: la de la Primera Esmena i la discriminació per no ser ciutadà nord-americà. 

L'equip legal d'Assange no presentarà recurs a una tercera garantia, que sí que ha estat acceptada, en la qual els Estats Units es compromet a no aplicar-li la pena de mort.


El cas es dilata en el temps

Amb el nou recurs, el cas es dilatarà molt de temps al Regne Unit. Caldrà veure, però, si els jutges permetran a Assange --que no ha pogut ser presencialment a la vista per problemes de salut-- sortir en llibertat mentre dura l'apel·lació.

L'advocada i esposa d'Assange, Stella Assange, ha celebrat que la justícia britànica hagi pres "la decisió correcta" i ha demanat a les autoritats nord-americanes que retirin els càrrecs d'un cas que ha titllat de "vergonyós".

Tot i això, ha recordat que Julian Assange encara "no està lliure" i que continua necessitant suports d'altres governs, com ara l'australià o els europeus, per aconseguir la seva llibertat.

"Mentre Julian segueixi a la presó, no hi ha un final a la vista; simplement hauria de ser alliberat perquè pugui tornar a casa amb mi i amb els nens".

La lletrada també ha assegurat que Assange està "alleugerit" després de conèixer la decisió tot i trobar-se "sota una enorme pressió" i després d'una setmana "difícil" en què s'estaven preparant per al pitjor. 

Amb tot, si en la vista d'aquest dilluns no s'haguessin imposat els arguments d'Assange i el tribunal hagués donat llum verda a l'extradició, l'advocada havia anunciat que recorrerien al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH).

La seva advocada i esposa, Stella Assange, ha arribat a apuntar la possibilitat que després de la vista Assange quedi en llibertat
La seva advocada i esposa, Stella Assange, ha arribat al tribunal i ha agraït el suport als manifestants congregats a fora (Reuters/Hollie Adams)

Els Estats Units estudien arxivar el cas després que Austràlia ho demani

El president dels Estats Units, Joe Biden, va obrir la porta fa unes setmanes a arxivar la causa contra Assange, després que Austràlia, el seu país d'origen, ho demanés. Concretament, va dir que estaven "estudiant" la petició, que també es dirigia al Regne Unit.

Assange està empresonat a Londres des de l'abril del 2019, després de gairebé set anys reclòs a l'ambaixada de l'Equador, també a la capital britànica.

El programador està sotmès a una demanda de l'administració Trump d'acord amb una llei del 1917, obsoleta, que considera espionatge i alta traïció la simple investigació sobre qüestions de seguretat nacional. I això que, en principi, un ciutadà estranger --Assange és australià-- no pot ser acusat de traïció.

Als Estats Units, Assange podria ser condemnat a 175 anys de presó per 18 delictes d'espionatge, conspiració i frau informàtic.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsJulian AssangeRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut