Sant Pere Pescador

Estudien expropiar el polèmic Fluvià Nàutic i protegir-lo com els aiguamolls de l'Empordà

La Generalitat proposa que el ministeri faci l'expropiació i el Departament d'Acció Climàtica restauri la zona, que s'havia d'urbanitzar, i la integri al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà

El complex Fluvià Nàutic de Sant Pere Pescador, ara convertit en aparcament d'autocaravanes, es podria integrar al parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

Un conveni de la Generalitat al qual ha tingut accés TV3 proposa al ministeri expropiar aquests terrenys i que el Departament d'Acció Climàtica s'ocupi de restaurar-los.

Es tracta d'un dels punts més polèmics de la Costa Brava, sobretot des que fa tres anys el seu propietari va decidir tancar el camí d'accés a la platja i cobrar per aparcar-hi.

Diverses entitats veïnals i ecologistes s'han manifestat en contra d'aquest tancament. Miquel Quera, del Grup Gola, denuncia que el propietari "ha tancat un camí públic, ha tancat unes parcel·les que són de l'Incasol i de l'Ajuntament de Sant Pere Pescador. S'ho ha apropiat tot."

Quera recorda l'obertura d'una guingueta il·legal que, l'any passat, ja va costar 31.000 de multa al propietari. A més, assegura que tampoc no té llicència per llogar-hi caiacs i motos d'aigua ni per al pàrquing de caravanes.

L'espai, d'unes 13 hectàrees, va ser projectat als anys 70 com un port mariner i està situat entre la desembocadura del riu Fluvià i el rec Sirvent.

Per trobar solució a un conflicte que ve de lluny, la Generalitat ha proposat al Ministeri de Transició Ecològica que es faci càrrec de l'expropiació i rescat de les concessions d'aquesta finca, a tocar dels Aiguamolls de l'Empordà.

Francesc Sutrias, que és secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana de la Generalitat, defensa que així s'acabarien els problemes que genera una concessió del 2012:

"Ens sembla que aquesta és la millor manera de recuperar per a la ciutadania aquests espais, que actualment tenen usos autoritzats, amb una concessió del 2012, però que és una concessió conflictiva perquè constantment hem de monotoritzar si hi ha usos i obres no autoritzades."


Incorporar-ho al parc natural dels Aiguamolls

Amb el projecte que hi ha damunt la taula, la Generalitat es faria càrrec de les obres de renaturalització de l'espai per integrar-lo al parc natural dels Aiguamolls, que guanyaria una connexió biològica estratègica.

Sergi Romero de Tejada, que és director del parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà, creu que incorporar aquest espai garantiria la continuïtat de la reserva integral de les llaunes amb la resta de parc natural, a la zona costanera, i aigües amunt del riu Fluvià, que actua de connector natural amb altres espais com la Garrotxa.

"La zona seria clau en aquesta connexió", assegura el director del parc.


El propietari demana 500 milions

Segons el propietari, una expropiació forçosa del Fluvià Nàutic seria il·legal. Per ell, l'única via possible és que, a través del Pla Especial del Port, l'administració l'indemnitzi amb 500 milions d'euros, per la inversió que hi ha fet i les pèrdues que ha tingut des que ho va comprar, el 2001.

En aquest sentit, assegura que estaria disposat a acceptar una permuta per uns altres terrenys.

ARXIVAT A:
Medi ambientTurismeUrbanisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut