La petició del fiscal Karim Khan anirà a parar a una sala de qüestions preliminars

Els pròxims passos del TPI: què passarà ara amb Netanyahu i els líders de Hamas?

A més de córrer el risc de ser arrestats, els limitaria les possibilitats d'interlocutar amb altres països i podria afectar el subministrament d'armes

Redacció/ReutersActualitzat

El pas que ha fet un fiscal del Tribunal Penal Internacional (TPI) demanant que s'emeti una ordre internacional de detenció contra el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, el seu ministre de Defensa i tres líders de Hamas pot tenir conseqüències, entre altres, en les relacions diplomàtiques i en altres casos judicials centrats en la situació a Gaza.


Què ha de fer el Tribunal Penal Internacional?

La petició del fiscal Karim Khan anirà a parar a una sala de qüestions preliminars integrada per tres magistrades: la jutge presidenta Iulia Motoc, de Romania, la jutge mexicana Maria del Socorro Flores Liera i la jutge Reine Alapini-Gansou, de Benín.

No hi ha cap termini perquè decideixin si emeten ordres de detenció. Hi ha casos en què han trigat poc més d'un mes, i casos en què han trigat diversos mesos.

Si acorden que hi ha "motius raonables" per creure que s'han comès crims de guerra o de lesa humanitat, emetran una ordre de detenció.

L'ordre ha d'esmentar la persona, els delictes concrets pels quals es demana la detenció i una declaració dels fets que se suposa que constitueixen aquests delictes.

Les jutges poden modificar les sol·licituds d'ordre de detenció i concedir només una part del que demana el fiscal. Els càrrecs també es poden canviar i actualitzar més tard.

Tant els líders israelians com els de Hamas han rebutjat les acusacions, i portaveus d'ambdues parts han criticat públicament la decisió del fiscal.

Si s'emet l'ordre, podria tenir conseqüències en l'arribada d'armament per a Israel (Reuters/Mahmoud Issa)

Netanyahu, entre reixes?

L'estatut de Roma fundacional del Tribunal Penal Internacional, així com la jurisprudència de casos passats que impliquen ordres de detenció contra caps d'estat en exercici, obliguen els 124 estats signants del Tribunal Penal Internacional a arrestar i lliurar qualsevol persona subjecta a una ordre de detenció d'aquest organisme si trepitgen el seu territori.

No obstant això, el tribunal no té cap mitjà per fer complir una detenció. El cas es tractaria a l'assemblea d'estats membres del TPI i, finalment, al Consell de Seguretat de l'ONU.

Fins ara, quan algun estat ha ignorat l'obligació d'arrestar algú per ordre del TPI, com a màxim ha rebut una estirada d'orelles.

El pas del fiscal pot impactar en les relacions diplomàtiques i en altres casos judicials centrats en la situació a Gaza (Ilia Yefimovich/DPA/Europa Press)

Es pot aturar una investigació del TPI?

Les regles del tribunal permeten que el Consell de Seguretat de l'ONU adopti una resolució que aturaria o ajornaria una investigació o un processament durant un any, amb la possibilitat de renovar-la indefinidament.


Poden viatjar Netanyahu i els líders de Hamas?

, ni la sol·licitud d'una ordre ni l'emissió d'una ordre de detenció del TPI limiten la llibertat de ningú per viatjar.

Tanmateix, un cop emesa una ordre de detenció, corren el risc de ser arrestats si viatgen a un estat signatari del TPI, cosa que pot influir en la seva presa de decisions.

L'ordre tampoc no suposa cap mena de restricció perquè polítics o diplomàtics d'altres països es trobin amb persones sobre qui pesa una ordre de detenció, tot i que fer-ho pot tenir conseqüències polítiques.

Per exemple, Netanyahu i el ministre Yoav Gallant s'han reunit fins fa poques setmanes amb alts membres del govern nord-americà, com ara el secretari d'estat Antony Blinken: caldrà veure què passarà a partir d'ara.

Antony Blinken i Yoav Gallant, l'1 de maig al pas fronterer de Kerem Shalom (Reuters/Evelyn Hockstein)

Influeix en altres casos?

Directament no, però indirectament potser sí. La sol·licitud del TPI és independent, per exemple, dels casos  que demanen un embargament d'armes contra Israel o els intents de Sud-àfrica a la Cort Internacional de Justícia per aturar l'ofensiva d'Israel contra Rafah.

Si les jutges decideixen que hi ha motius raonables per creure que Netanyahu i el ministre de Defensa, Yoav Gallant, estan cometent crims de guerra i crims contra la humanitat a Gaza, això podria reforçar les causes que intenten aconseguir un embargament d'armes, ja que molts estats tenen disposicions que impedeixen vendre'n als estats que les puguin utilitzar per violar el dret internacional humanitari.

ARXIVAT A:
JudicialIsraelPalestinaGazaGuerra a GazaHamas
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut