El fiscal del TPI sol·licita detenir Netanyahu i tres líders de Hamas per crims de guerra

Ara, els jutges del Tribunal Penal Internacional hauran de decidir si ho accepten, igual que la sol·licitud de detenció del ministre de Defensa israelià

RedaccióActualitzat

El fiscal del Tribunal Penal Internacional (TPI) Karim Khan ha sol·licitat emetre una ordre internacional de detenció contra el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, a qui acusa de crims de guerra i contra la humanitat per l'actual guerra a Gaza.

El fiscal del tribunal amb seu a la Haia també sol·licita als jutges que emetin una ordre de detenció per al ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant. En tots dos casos, és per la guerra iniciada el 8 d'octubre, després de l'atac sense precedents de Hamas, segons ha explicat en un comunicat:

"D'acord amb les proves recollides i revisades per la meva oficina [...] tenen la responsabilitat penal dels crims de guerra i els crims contra la humanitat comesos al territori de l'estat de Palestina (a la Franja de Gaza) com a mínim a partir del 8 d'octubre de 2023."

Entre els crims dels quals responsabilitza els dos funcionaris israelians hi ha l'ús de la fam com a "mètode de guerra" contra els civils i "l'assassinat intencionat".

"La meva oficina sosté que les proves que hem recopilat [...] mostren que Israel ha privat intencionalment i sistemàticament la població civil a totes les parts de Gaza d'objectes indispensables per a la supervivència humana."

 

Sol·licita la detenció dels líders de Hamas per l'assassinat de civils i la presa de més de 200 ostatges

A més, també demana la detenció de tres líders de Hamas, entre els quals Yahya Sinwar, cap del Moviment de Resistència Islàmica (Hamas) a Gaza; Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, conegut com Deif i comandant en cap de l'ala militar de Hamas (Brigades Al-Qassam), així com Ismail Haniyeh, cap de l'oficina política de Hamas.

En aquest cas, Khan els considera "penalment" responsables de "crims de guerra i lesa humanitat" comesos a Israel i Palestina des d'almenys el 7 d'octubre del 2023, cosa que inclou "l'assassinat de centenars de civils israelians" en atacs perpetrats per Hamas i altres grups armats, així com "la presa d'almenys 245 ostatges".

El Tribunal Penal Internacional té jurisdicció sobre crims de guerra, lesa humanitat, genocidi i agressió. Té 124 membres, entre els quals no hi ha Israel, que no reconeix la investigació sobre la situació als territoris palestins ocupats.

Un cop feta una investigació independent, com en aquest cas, l'oficina del fiscal pot demanar als jutges del tribunal que emetin una ordre de detenció o de citació per comparèixer.
 

Reaccions de condemna d'una banda i de l'altra

Tan bon punt s'ha confirmat la petició, Israel i Hamas han reaccionat amb contundència. Pel que fa al govern israelià, ha qualificat la decisió de "crim d'odi antisemita". 

En aquest sentit, el president del país, Isaac Herzog, ha assegurat en una piulada a la xarxa social X que la mesura "és més que escandalosa" i que "encoratja els terroristes de tot el món".

També ha reaccionat Netanyahu que, en un missatge gravat, ha qualificat l'anunci d'"absurd" i ha rebutjat "amb fàstic" que el fiscal compari "l'Israel democràtic amb els assassins en massa de Hamas".

Per la seva banda, Hamas ha emès un comunicat on ha lloat la petició d'ordres d'arrest contra Netanyahu i Gallant tot i que apunten que arriben "set mesos tard". Amb tot, respecte a les ordres contra els seus propis líders, el grup islamista denuncia que la decisió del fiscal és un intent de "comparar la víctima amb el botxí" i que viola "tractats i resolucions internacionals".

En paral·lel, els Estats Units, principal aliat d'Israel, han titllat d'"intolerable" i "vergonyós" que el fiscal del TPI hagi demanat una ordre de detenció contra líders israelians.

 

ARXIVAT A:
IsraelGaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut