Luis Rubiales a la intervenció a l'assemblea general (EFE/RFEF/Eidan Rubio)

De "troglodita" a "encara no sap on és ni què ha fet": reaccions al discurs de Rubiales

La no dimissió del president de la Federació Espanyola de Futbol ha estat contestada pels governs espanyol i català

RedaccióActualitzat

L'anunci de la no dimissió de Luis Rubiales, president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), que ell mateix ha fet, contra el que es preveia, durant l'assemblea extraordinària d'aquest organisme, ja ha suscitat algunes reaccions des de la política.

La vicepresidenta segona en funcions del govern espanyol, Yolanda Díaz, acusa Rubiales de no estar a l'altura i reitera que ha de dimitir i "estalviar-nos la vergonya".


La vicepresidenta tercera en funcions, Teresa Ribera, considera "sorprenent" el discurs de Rubiales i el fet "que consideri normal" tenir "aquesta mena de relació amb les noies i les dones amb què treballa", que, ha volgut remarcar, "no és la mena de relació ni de reacció que té amb els jugadors de futbol".

"Que convidi la resta d'homes a defensar que això és normal, em sembla que és que viu en un altre planeta", ha afegit.

"Volem que aquest sigui el comportament dels caps i els companys de feina de les nostres filles i de nosaltres mateixes?", s'ha preguntat Ribera, també.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, acusa Rubiales de voler desacreditar la víctima i la llibertat sexual defensada pel feminisme, i rebla el missatge amb un "Només sí és sí".


En un segon tuit, Montero diu que "Rubiales busca la seva impunitat" i expressa el seu suport a Jenni Hermoso: "Ara més que mai, no estàs sola", li diu, després de recordar que la Fiscalia i el Consell Superior d'Esports actuen per protegir-la.


La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, acusa Rubiales de fer un discurs "violent" i "mafiós" que "no funcionarà contra un país que ja ha canviat" i que "ja sap la mena d'home que és".

 

Pablo Echenique, que fins al juliol va ser portaveu d'Unides Podem al Congrés dels Diputats, defensa que el discurs de Rubiales "servirà per legitimar les agressions i augmentar-ne el nombre"


Echenique també s'ha fet ressò del tuit d'Alèxia Putellas en què la jugadora expressa el seu suport a Hermoso amb aquestes paraules: "Això és inacceptable. S'ha acabat. Amb tu, companya."


Durant la seva intervenció davant l'assemblea extraordinària, Rubiales ha carregat, precisament, contra Díaz, Montero, Belarra i Echenique per haver utilitzat paraules com "vexar" o "agredir" per referir-se al seu petó a Hermoso.


El ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, ha defensat que "la societat espanyola no vol ni masclisme ni masclistes", parla de "vergonya" i anuncia actuacions sense especificar-les.

Victoria Rosell, delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, acusa Rubiales d'"avergonyir el seu país" més del que semblava possible i de fer "victimisme" i "nepotisme" i li demana que la inclogui en les denúncies contra les ministres que ha anunciat que farà.

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat d'"abominable" el fet i el discurs "prepotent i masclista" de Rubiales, aquest divendres. Aragonès també ha criticat la resposta tèbia des del futbol català.


Després de la intervenció del màxim responsable del futbol espanyol, el president Aragonès també ha demanat "exemplaritat i dimissió immediata" i ha dit que "no val callar, ni aplaudir ni protegir al masclisme".

En la mateixa línia s'ha expressat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha denunciat l'actitud de "masclisme recalcitrant" de Rubiales i de la majoria de l'RFEF, que qualifica de "patriarcat en estat pur"


Encara des del govern, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, reprodueix un dels fragments del discurs de Rubiales en què parla del "fals feminisme", i defensa que "no hi ha un feminisme fals o autèntic", sinó "autèntics troglodites". 


Des d'Esquerra, Marta Vilalta, la secretària general adjunta, h​a defensat la "necessitat per acabar amb l'apologia dels discursos masclistes", victimistes, que donen la culpa al feminisme.

La presidenta de Junts, Laura Borràs, defineix Rubiales com "un masclista orgullós de ser masclista ovacionat mentre justifica l'injustificable", en referència als aplaudiments que ha rebut.


L'expresident de la Generalitat Quim Torra assegura en un missatge que els que han mostrat suport a Rubiales en l'assemblea de l'RFEF han caigut encara més baix que ell.


Aquest divendres, d'altra banda, una primera denúncia contra Rubiales pel petó a Hermoso ha arribat a l'Audiència Nacional, mentre el Consell Superior d'Esports ha decidit accelerar el tràmit per inhabilitar-lo.

També s'hi ha pronunciat el líder del PP, Alberto Núñez-Feijóo, que ha aprofitat el cas Rubiales per atacar el govern de Sánchez i la llei del "només sí és sí".


Suport des de Vox

Ara per ara, els suports polítics al discurs de Rubiales han arribat des de l'extrema dreta: el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, s'ha fet ressò de la reacció de Yolanda Díaz per acusar l'"esquerra totalitària" de voler "ocupar cada espai de la nostra vida en comú".

ARXIVAT A:
EsportsFeminismeAgressió sexualMundial Femení
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut