Ple de l'Europarlament a Estrasburg
El ple de l'Europarlament, reunit a Estrasburg (Reuters)

Europa admet per escrit que Espanya mai ha demanat l'oficialitat del català a la UE

Plataforma per la Llengua i un eurodiputat irlandès han rebut per escrit la confirmació que l'estat espanyol no ha demanat mai que el català es pugui fer servir als organismes europeus

RedaccióActualitzat

Plataforma per la Llengua denuncia que Espanya mai ha demanat que el català sigui oficial a la Unió Europea. L'entitat assegura que, a partir d'una iniciativa conjunta amb un eurodiputat irlandès, el Consell de la Unió Europea ha desmentit que el govern espanyol ho hagi demanat.

L'entitat s'ha aliat amb l'eurodiputat Chris MacManus per enviar un document al Consell, que ha respost per escrit que mai hi ha hagut una petició per fer el català oficial.

La resposta desmenteix la posició del govern espanyol. A finals del 2021, el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, va apuntar que el govern de Zapatero ja ho havia demanat el 2004, però que no va ser possible perquè calia modificar alguns tractats.

Plataforma per la Llengua ha mostrat la resposta del Consell, que també diu que perquè una llengua esdevingui oficial a la Unió Europea, tan sols cal que ho decideixin per unanimitat els estats membres i no cal reformar cap tractat.


Aprofitar la presidència europea

L'entitat retreu a Espanya que hagi mentit i reclama que aprofiti que des d'aquest juliol exerceix la presidència europea per abordar qüestions com aquesta.

Plataforma per la Llengua recorda que el reglament del Consell ja s'ha modificat fins a set vegades per afegir-hi noves llengües oficials.

Al febrer, més de 70 entitats i 50.000 particulars van donar suport a un manifest de l'entitat per demanar l'oficialitat del català. Entre els signants, hi ha el Futbol Club Barcelona, el Col·legi de Metges de Barcelona, les cambres de comerç de Terrassa, Girona i Barcelona, l'Hospital Clínic, la CECOT, la Intersindical, Escola Valenciana, Obra Cultural Balear i l'STEI de les Illes Balears.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCatalà
Anar al contingut