"Ens han estafat, segur": revelen els whatsapps del cas de les mascaretes de Madrid

Les converses mostren els nervis per l'operació i s'hi assegura que els empresaris van parlar amb l'alcalde, José Luis Martínez Almeida

Redacció / AgènciesActualitzat

Entre el març i el novembre del 2020, durant els mesos més durs de la pandèmia, una alt càrrec de l'Ajuntament de Madrid i l'empresari Alberto Luceño, ara investigat per estafa, es van creuar una infinitat de missatges per tancar la compra de material sanitari amb què ell i Luis Medina s'haurien embutxacat més de 6 milions de dòlars.

Les converses ocupen fins a 24 pàgines del sumari de la causa que instrueix el jutjat d'instrucció número 47 de Madrid arran de la querella que va interposar Anticorrupció contra els dos empresaris.

Al llarg d'aquests missatges hi apareix una al·lusió a l'alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida, el 26 de març del 2020, quan Luceño demana a la coordinadora general de Pressupostos i Recursos Humans de l'Ajuntament, Elena Collado, que li enviï "els contractes signats", i aquesta li reclama que comprovi "si està tot correcte".

"Perfecte. Gràcies. Ja m'ha dit el Luis que va parlar per telèfon amb l'Almeida", contesta Luceño. Després de conèixer la menció al sumari, Martínez-Almeida ha assegurat que va trucar Medina per agrair-li la donació de 183.000 mascaretes.


Preocupada per si els estafaven

En aquells mesos de converses hi va haver moments de tensió entre els interlocutors, especialment el 8 d'abril, quan la responsable de l'Ajuntament s'ensuma que els estan estafant i li envia aquest missatge a Luceño:

- "Si us plau, truca'm. Això és el pitjor que m'ha passat a la meva vida".

- "Elena, estic amb la Xina. Ara et trucaré".

- "Per Déu, digues alguna cosa, ens han estafat segur".

Luceño la intenta tranquil·litzar dient que li "confirmen" que faran una transferència de devolució a l'Ajuntament. "Si ja poden fer la primera transferència, millor per a tots", li diu ella, preocupada.

La conversa continua en aquest to, en què Collado s'interessa per la quantitat de la transferència i insisteix que necessita "algun paper" assegurant que la faran, "encara que la facin a les 3 del matí".

"Em moro de nervis", reconeix després la responsable de l'Ajuntament. Davant dels intents de Luceño de tranquil·litzar-la, arriba a contestar-li que s'estarà desperta tota la nit esperant la transferència.

La controvèrsia s'estén l'endemà, quan l'empresari assegura que un banc de Malàisia li exigeix una carta oficial per "verificar que no sou una estafa i s'estan blanquejant diners".

Després, la conversa se centra en els problemes de logística i els tràmits amb els proveïdors xinesos perquè arribin en temps i forma les comandes dels productes sanitaris i perquè tot estigi en ordre i la mercaderia no arribi a la persona equivocada.

Fins i tot es plantegen la necessitat de confirmar que les mascaretes que els han arribat siguin vàlides per a ús mèdic, i en un moment donat diu que no les lliuraran al Samur fins que s'hagin analitzat.


Missatges celebrant que ja tenen els diners "al sac"

El sumari també inclou correus electrònics entre els dos empresaris, com un del 27 de març del 2020, en què Luceño escriu a Medina:

"Enhorabona, amic!!!!!! Sigui com sigui, t'ho mereixes. Ara tingues cap, ehhh? Abraçada forta".

El 31 de març, dia en què segons l'Agència Tributària cobren la comissió, Medina escriu un correu a Luceño:

"Bé!!!!"

I Luceño li respon:

"Cap al sac..."

En un altre correu hi apareix un desglossament del contracte de les mascaretes. S'hi detalla que tenien un preu de cost de 2,4 milions de dòlars i es van vendre per 6,6, amb un benefici de 4,2 milions.

Luis Medina, Alberto Luceño, i algú anomenat Lin Shin s'emporten un milió cadascú, l'empresa Leno s'emporta 700.000 dòlars i 500.000 dòlars més hi apareixen sota l'epígraf "donació", però no especifica si és la que es fa a l'Ajuntament.

Madrid investiga un altre contracte de mascaretes

La policia municipal de Madrid ha investigat un altre contracte d'adquisició de mascaretes al principi de la pandèmia que va acabar en suposada estafa. Un cas sobre el qual l'Ajuntament de Madrid ha informat la Fiscalia.

Segons informa el diari El País, el 23 de març de 2020 l'Ajuntament va pagar 1,25 milions d'euros a una consulta amb seu a Nova York, Sinclair and Wilde.

Era l'avançament del 50% de l'import total acordat, 2,5 milions d'euros, per la compra de mig milió de mascaretes FFP2 destinades als serveis d'emergència i de protecció civil municipals.

Al cap de quinze dies, però, el 7 d'abril, els serveis jurídics van detectar "irregularitats" i van ordenar el reintegrament de la quantitat enviada per transferència a Sinclair and Wilde.

Tots els intents de contactar amb la consultora, també per obtenir els certificats de conformitat de les mascaretes, van quedar sense resposta.

Les mascaretes van arribar, però el 4 de maig, el responsable municipal del pla d'emergència va informar que hi havia "indicis suficients per pressuposar que no s'ajusten a la normativa espanyola ni europea".

Per tot plegat, la policial municipal madrilenya considera que Philippe Haim Solomon, la "persona que va tenir relació contractual" amb l'Ajuntament pot haver comès els delictes de frau contra els consumidors i contra la propietat intel·lectual.

Solomon ha estat impossible de localitzar, fins al punt que l'octubre de 2020 l'Ajuntament de Madrid va demanar ajuda a la policia de Nova York.

A la suposada adreça de la consultora, però, hi troben una altra persona que assegura que "com a favor a un client" va permetre utilitzar la seva adreça postal a Solomon, a qui només ha conegut per correu electrònic o videoconferència.

ARXIVAT A:
CorrupcióCovid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut