Santos Cerdán, en la roda de premsa posterior a l'acord amb Junts des de Brussel·les
Santos Cerdán, en la roda de premsa posterior a l'acord amb Junts des de Brussel·les

Santos Cerdán, després de l'acord amb Junts: "Tenim discrepàncies profundes però obrim una etapa històrica"

El secretari d'organització del PSOE assegura que no es tracta d'un acord només d'investidura, sinó per garantir l'estabilitat de la legislatura

Actualitzat

El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, ha comparegut des de Brussel·les després de l'acord d'investidura amb Junts i ha dit: "Estem preparats per obrir una nova etapa històrica, perquè a partir del respecte i el reconeixement de l'altre es busqui una solució política i negociada."

Amb tot, ha reconegut que el PSOE i Junts tenen "discrepàncies profundes" i per això ha valorat positivament que tots dos partits hagin trobat un punt de trobada. 

Santos Cerdán ha insistit que no es tracta només d'un acord per a la investidura, sinó d'un acord per garantir l'estabilitat de tota la legislatura i ha defensat que, a partir d'ara, la política ha de ser el marc en què es resolguin les diferències. 

En aquest sentit, ha assegurat que s'ha establert una metodologia de treball on hi haurà taules de treball per parlar de temes com Rodalies o la identitat de Catalunya i el seu reconeixement com a nació


Amnistia a persones relacionades amb el procés entre el 2012 i el 2023

Pel que fa a la llei d'amnistia, el secretari d'organització del PSOE ha assegurat que "no s'ha parlat de noms en particular sinó del procés" i ha dit que l'amnistia "cobrirà aquelles persones relacionades amb el procés des dels seus inicis fins a la data del pacte d'aquesta nit", en la forquilla temporal que va del 2012 al 2023. I ha afegit que seran els jutges els que valoraran "si cobreix uns o altres".

Tot i això, no ha volgut donar més detalls sobre aquesta llei. Sobre el fet que encara no es conegui l'escrit de la llei d'amnistia, Santos Cerdán ha afirmat que està acordada però que encara l'han de veure la resta de grups polítics, i per això de moment no presenten la llei. "Ara estem presentant l'acord polític anunciant que tenim un acord polític i que tenim un acord sobre la llei d'amnistia", ha afirmat. 

De fet, ha recordat que serà el Congrés dels Diputats qui hauria de tirar endavant aquesta llei i que previsiblement l'acabarà revisant el Tribunal Constitucional perquè el PP i Vox la impugnaran.  

Santos Cerdán també ha criticat que el comissari de Justícia Europeu hagi demanat més informació sobre la llei d'amnistia i ha dit que el govern d'Espanya no pot tenir aquesta informació perquè per ara només és un "acord entre partits"


La imputació per terrorisme de Puigdemont ha endarrerit l'acord

Efectivament, tal com ha explicat Cerdán, la imputació de Puigdemont per terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic ha fet que Junts pogués fer una relectura i tornés a revisar tot el que s'havia parlat amb el PSOE. I per això, ha dit Cerdán, s'ha trigat més a arribar a un acord. El socialista ha volgut insistir que l'acord polític està tancat: "La llei d'amnistia està acordada, l'acord polític està acordat i firmat."

Cerdán és a Brussel·les des de dilluns, en unes negociacions que s'han allargat durant dies. Junts i PSOE han tancat finalment aquesta matinada de dimecres a dijous un acord per a la investidura de Pedro Sánchez

Anar al contingut