Després de 33 dies d'entrar en erupció, el volcà del Cumbre Vieja continua expulsant lava, cendra i piroclasts (Jordi Ribó)

La lava del volcà de La Palma travessa La Laguna i obliga a més evacuacions

La preocupació més gran és que avanci cap al nord, perquè s'iniciaria un nou curs de lava que afectaria edificacions i conreus

RedaccióActualitzat

El dimecres ha acabat, a l'illa de La Palma, amb noves evacuacions pel risc que suposa l'avenç d'una colada de lava que ha superat la muntanya de La Laguna.

Passades les nou del vespre, la direcció del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca) ha ordenat desallotjar el barri de Las Martelas, de Los Llanos de Aridane, i cinc barris de Tazacorte: Marina Alta, Marina Baja, Cuesta Zapata, La Condesa i San Borondón.

Els veïns afectats han estat convocats a passar la nit a l'interior del camp de lluita Camilo León de Los Llanos d'Aridane, i en el pavelló poliesportiu de Tazacorte. Es dona la circumstància que les cinc famílies afectades pel desallotjament de Las Martelas ja fa temps que van marxar, veient que ho haurien de fer tard o d'hora.

Els habitants de la cinquantena d'habitatges evacuats en aquests barris se sumen, doncs, a les més de 7.000 persones que l'erupció del Cumbre Vieja ha obligat a marxar de casa seva en els 32 primers dies d'activitat.

Hores abans, les prediccions s'havien complert i un grup de colades del volcà de Cumbre Vieja havia arribat fins al barri de La Laguna, del municipi de Los Llanos de Aridane.

Veïns dels barris de Tazacorte desallotjats traslladen mobles per salvar-los (EFE/Ángel Medina G.)

En monitoritzen, sobretot, dues: la que va travessar el camp de futbol i avança cap a l'escola -lentament, perquè arrossega molt material sòlid-, i una altra que va cap a un supermercat.

Aquest dijous, la colada nord ha continuat avançant pel barri de la Laguna de Los Llanos de Aridane (EFE/Ángel Medina G.)

Entre aquestes dues n'hi ha una que els científics qualifiquen de "molt més potent", que ja ha arribat a una benzinera, els dipòsits de la qual ha havien estat buidats en prevenció.

 

Ara, el que més preocupa és que la lava no avanci cap al nord, "un escenari poc desitjable", segons Miguel Ángel Morcuende, director tècnic del Pevolca, que ha explicat que llavors es formaria un nou "transport" de lava que podria arrasar més edificacions i conreus a tocar de la carretera de la costa.

En aquest mapa comparatiu publicat pel Cabildo de La Palma podeu consultar l'abans i el després de la zona afectada per la lava


Rumb al mar

El millor escenari, per contra, és que les colades avancin cap al sud, mantenint-se dins la depressió del sud de la muntanya de La Laguna.

La colada més pròxima al mar, d'altra banda, continua avançant. És a 130 metres de la costa, però no es preveu que arribi al mar en breu, perquè les últimes vint-i-quatre hores gairebé no ha avançat.

900 habitatges destruïts

Segons el recompte facilitat aquest dimecres, les colades sorgides de Cumbre Vieja ja han afectat una superfície de 807,85 hectàrees, 27,96 més que el dia abans.

D'aquestes, 245,88 hectàrees són de conreu, sobretot de plataneres: 139,59 hectàrees. 52,93 hectàrees són de vinyes, i en 19,49 s'hi conreaven alvocats.

Aquest dimecres, colades del volcà de Cumbre Vieja han arribat al barri de La Laguna (EFE / Gobierno de Canarias) (EFE / Gobierno de Canarias)

L'activitat volcànica ha destruït 1.122 edificacions, la majoria de les quals, 902, són d'ús residencial. A més, n'hi ha 115 d'ús agrícola, 56 d'ús industrial, 25 d'oci i hostaleria, 10 d'ús públic i 13 d'altres usos.

Aquest dimecres, d'altra banda, s'ha constatat una millora de la qualitat de l'aire, perquè el corrent procedent del Sàhara ha començat a afluixar.

"Estem a mercè del volcà"

El president de Canàries, Ángel Víctor Torres, ha admès aquest dimecres, després d'assistir a la reunió del Pevolca, que "no podem fer previsions" sobre la fi de l'activitat volcànica.

"No tenim cap mecanisme perquè això canviï. Estem a mercè del volcà. Cada nit ens n'anem al llit amb el desig que s'aturi ja."

"Ni estem a prop del final ni sabem la rudesa, la cruesa i el dany que pot provocar", ha afegit.

Els veïns de La Laguna han marxat del barri davant l'arribada de la lava
Els veïns de La Laguna han marxat del barri davant l'arribada de la lava (EFE/ Miguel Calero)

Les dessaladores podrien operar dissabte

Mentre l'activitat volcànica no remet, les dessaladores portàtils arribades a La Palma fa dues setmanes podrien entrar en funcionament aquest dissabte, o abans, si "surten bé" les proves que es comencen a fer aquest dimecres, segons ha explicat el conseller canari de Transició Ecològica, José Antonio Valbuena.

Entre totes dues, es calcula que podran generar uns 6.000 metres cúbics diaris d'aigua dolça.

ARXIVAT A:
Les Canàries La PalmaVolcà Cumbre Vieja
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut