Imatge difosa per l'ONG Leales.org de les zones amb animals atrapats al barri del Paraíso, al municipi d'El Paso (Europa Press/Leales.org)
Imatge difosa per l'ONG Leales.org de les zones amb animals atrapats al barri del Paraíso, al municipi d'El Paso (Europa Press/Leales.org)

Via lliure al rescat amb drons dels gossos aïllats pel volcà de La Palma

Autoritzen l'operació per rescatar els animals atrapats en zones envoltades per la lava

TEMA:
Volcà Cumbre Vieja

Els gossos aïllats en corrals envoltats per lava a l'illa de La Palma, on el volcà Cumbre Vieja fa un mes que està en erupció, podrien ser alliberats ben aviat.

El comitè director del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca) ha autoritzat l'intent de rescat amb drons dels animals. Poques hores després de rebre el permís, tècnics de l'empresa gallega Aerocámaras han començat les proves, en col·laboració amb els serveis d'emergència, amb l'objectiu d'engegar l'operació de rescat.

 

Alguns dels gossos atrapats en corrals envoltats de lava, vistos en una imatge captada amb dron
Alguns dels gossos atrapats en corrals envoltats de lava, vistos en una imatge captada amb dron


Un sistema de captura pioner

L'ONG animalista Leales.org ha contractat l'empresa Aerocámaras, especialista en rescats de característiques similars, per dur a terme l'operació.

La intenció és fer baixar fins al lloc on hi ha els animals una xarxa amb menjar a dins per poder-los capturar d'un en un. El risc és que el sistema de captura en cas d'emergència dissenyat per Aerocámaras pot aixecar un pes d'una mica més de 20 quilos, aproximadament.

El responsable de l'empresa, Jaime Pereira, ha explicat a Catalunya Ràdio que un 25% de l'operació depèn de la reacció dels gossos i alerta del risc que entri més d'un gos a la xarxa. "Jo suposo que no tindran problemes en apropar-se, el problema és que se n'hi posin dos en comptes d'un, perquè no serem capaços d'aixecar-los", ha dit.


Tres enginyers de l'empresa gallega i dues tones de material s'han desplaçat de Galícia a La Palma per a l'operació, segons ha explicat l'ONG animalista. Entre aquest material hi ha tres drons: un de càrrega, que serà el que rescatarà els gossos; un altre que porta una càmera de 30 augments per verificar la seguretat de l'operació, i un tercer amb càmera tèrmica que permetrà saber quin és recorregut per on hi ha menys escalfor.

L'empresa ha dissenyat un sistema innovador per atrapar un animal i desplaçar-lo volant. El sistema no s'ha provat mai fins ara perquè les lleis de seguretat aèria a Espanya prohibeixen el trasllat d'animals via dron.

Si el rescat no surt bé, el pla B consisteix a desplaçar aigua i pinso o algun tipus de refugi fins on hi ha els animals.


Més de 14.000 euros recaptats

Leales.org va organitzar una campanya de micromecenatge per finançar el rescat dels animals que, en tres dies, ha recaptat més de 14.000 euros.

Després que l'empresa ha decidit no cobrar les despeses de l'operació, l'ONG ha decidit que, finalment, la quantitat recaptada es destini a sufragar els deutes veterinaris de les entitats animalistes de La Palma.


Com que encara quedaran diners, la resta s'entregarà a les associacions més actives en l'ajuda als animals afectats pel volcà.

 

 

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre Vieja Les Canàries
Anar al contingut