Militars retiren cendra per evitar que les cases s'enfonsin a l'illa de La Palma
Militars retiren cendra per evitar que les cases s'enfonsin a l'illa de La Palma
La Palma

El paisatge lunar que deixa la cendra de l'erupció del volcà de La Palma

Quan fa un mes de l'erupció, la lava cobreix més de 800 hectàrees, el doble que l'erupció fins ara més perniciosa, la del 1712

RedaccióActualitzat

La cendra s'acumula en grans quantitats a la zona propera a l'erupció del volcà de La Palma. Aquestes imatges aèries mostren la força del volcà de Cumbre Vieja quan fa un mes que va començar a escopir lava.

Les boques situades a les cotes més altes tenen una activitat més explosiva, amb més emissió de gasos i piroclasts. A la boca nord-oest, situada a una cota inferior, predomina l'emissió de lava, segons l'Institut Geològic i Miner d'Espanya.


Un terratrèmol de magnitud 4,8 ha sacsejat aquest dimecres a la nit l'illa de La Palma. El sisme, el més gran registrat des de l'erupció, s'ha notat a tota l'illa. L'epicentre s'ha situat a 39 quilòmetres de profunditat del municipi de Mazo.

El volcà continua actiu, amb quatre punts d'emissió. Una de les colades de lava avança, lentament, cap al mar. L'altra podria travessar el nucli urbà de La Laguna.


La cendra forma muntanyes a les faldes del volcà, on les unitats mobilitzades --des de policies fins a militars, passant per científics i voluntaris-- ajuden a retirar l'acumulació de les petites partícules que desprèn el volcà.

 

 

Un cotxe brut de cendra del Cumbre Vieja a El Paso
Un cotxe brut de cendra del volcà de Cumbre Vieja a El Paso (EFE / Miguel Calero)

Els científics avisen que no hi ha res que faci pensar que l'erupció s'acosta al final.


Només dilluns, la taxa d'emissió de diòxid de sofre va ser de 9.838 tones. I fins que baixi fins a menys de 500 no es pot pensar en el declivi.

Aquest dimarts la companyia Binter ha reprès els vols a l'aeroport de La Palma, que podrien tornar a quedar compromesos aquest dimecres per l'avenç del núvol de cendra del volcà. 

La lava deixa un paisatge lunar

La cendra ha transformat el paisatge i també la lava, que deixa imatges que recorden més altres planetes, tant pel material provinent de l'erupció com per l'equipament que porten els científics.  

 



Una colada amenaça La Laguna i l'altra és molt a prop del mar

Una de les colades del volcà ha recuperat força aquest dimarts i amenaça de penetrar al centre del barri de La Laguna, a Los Llanos de Aridane.

L'altra és a 100 metres del mar i podria obligar a confinar tot el municipi de Tazacorte, pel possible impacte de gasos tòxics si arriba al mar i es forma un altre delta de lava.

 


En les pròximes hores se sabrà quin rumb agafen les colades, cosa que influirà en el fet que causin més o menys destrosses.

Coincidint amb el primer mes de l'erupció, el president canari, Ángel Víctor Torres, ha promès que "ningú haurà d'abandonar l'illa" pel fet que aparegui un volcà i ha afegit que la coneguda com "la Isla Bonita" ha patit altres erupcions "i ha caigut i s'ha tornat a aixecar".

El volcà més perniciós de La Palma

Amb aquesta erupció, el de Cumbre Vieja s'ha convertit en el volcà que ha causat més danys de la història de La Palma des que se'n tenen registres.

La lava pràcticament duplica en superfície la del Charco el 1712, quan va afectar 441 hectàrees, segons l'Institut de Vulcanologia de les Canàries.

L'últim mesurament del programa de satèl·lits europeu Copernicus, de dilluns al migdia, xifra en 811,8 hectàrees la superfície coberta per les colades, mentre que els edificis destruïts superen els 1.900

 

ARXIVAT A:
La PalmaVolcà Cumbre ViejaLes Canàries
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut