Els topònims de Barcelona els acaba validant la Ponència de Nomenclàtor (Ajuntament de Barcelona)

Els nous topònims de la ciutat de Barcelona: nom a nom i districte a districte

Nelson Mandela, Montserrat Caballé i Freddie Mercury i una trentena de noms més per a places i carrers

Actualitzat

Els topònims de la ciutat de Barcelona els valida la Ponència de Nomenclàtor, que s'ha reunit fa poc i finalment, aquest dimecres, s'ha sabut quins noms s'incorporen a les places i els carrers de la ciutat.

Aquí expliquem on s'afegeixen aquests noms i qui són, districte a districte:
 

Freddie Mercury i Montserrat Caballé a Sant Martí

Al districte de Sant Martí s'ha donat el vistiplau al mirador de Freddie Mercury i Montserrat Caballé, que s'ubicarà entre el carrer de Castillejos i la plaça de les Glòries, en homenatge al cantant i a la soprano barcelonina.

Freddie Mercury i Montserrat Caballé
Freddie Mercury i Montserrat Caballé

Maria Casas a Ciutat Vella

Ciutat Vella, a l'espai ubicat al carrer de Mercaders i el carrer dels Avellà ,hi haurà la plaça dels Fotògrafs Català, dedicada a Pere Català Pic i a Francesc i Pere Català-Roca, pare i fills de la nissaga de fotògrafs.

Al mateix districte, però al barri del Ravals'ha aprovat el canvi de nom del carrer de Sant Rafael per carrer de Maria Casas Mira, membre fundadora i presidenta de l'Associació de Veïns i Comerciants de La Taula del Raval i activista per a la recuperació de la memòria històrica del Raval.


Josep Fontana a Horta-Guinardó

Horta-Guinardó canvien tres noms per donar lloc a la plaça de Josep Fontana, historiador i Medalla d'Or de la Ciutat, el carrer de Joaquim Amat-Piniella, escriptor i polític, i el carrer de l'Olimpíada Popular, en homenatge a les olimpíades alternatives a les de Berlín i antifeixistes que van quedar frustrades per l'inici de la Guerra Civil l'any 1936.

Josep Fontana
Josep Fontana (CCMA)

Ramon Porqueras a Sants-Montjuïc

Sants-Montjuïc hi ha quatre novetats. Es donarà el nom de carrer de Miquel Porter i Moix, crític i historiador del cinema, a una via nova que va des del carrer del Plom fins al carrer del Foc, entre el carrer del Cobalt i el carrer del Ferro.

Un nou espai des del carrer del Plom fins al carrer d'Arnes, entre el carrer de Pontils i el carrer del Ferro, es batejarà com a plaça de Ramon Porqueras, sindicalista.

El nou espai entre el carrer dels Alts Forns i el carrer de la Mare de Déu de Port es dirà plaça del Canal de la Infanta i, entre els carrers de Guadalquivir i de Fortuna, s'emplaçarà el carrer de Xàtiva.
 

Els topònims de Barcelona els acaba validant la Ponència de Nomenclàtor (Ajuntament de Barcelona)

Nelson Mandela a Sant Andreu

Sant Andreu, s'ha aprovat denominar plaça de Nelson Mandela, el polític i lluitador contra l'apartheid, aquest espai d'homenatge entre el passeig de Mollerussa i el carrer de Tàrrega i entre els carrers de Sèquia Madriguera i de Sas, al barri del Bon Pastor.

En aquest mateix barri hi haurà la plaça de la Lluita per les Llibertats, ubicada entre els carrers de Claramunt i Salomó.

S'ha aprovat també el nou carrer de Donostia, emplaçat al vial des del carrer del Pare Manyanet fins al carrer de Felip II.

Igualment, la Sagrera dedicarà carrers a les compositores Mercè Torrents i Turmo i Lluïsa Casagemas i Coll, així com dedicarà uns jardins a Antònia Pich i Santasusana, pianista, violinista i professora de música.

Antònia Pich (Wikimmedia)

També a Sant Andreu, la remodelació de la presó de la Trinitat Vella s'iniciarà amb els carrers de l'advocada Montserrat Avilés Vila i la psiquiatra Roser Pérez Simó, totes dues expreses en aquest centre penitenciari.

Per últim, a Sant Andreu s'ha aprovat el canvi de nom del passatge de Bofarull pel de carrer de Martí Garralaga, actor i cantant.
 

Trinidad Gallego a Nou Barris 

Nou Barris es proposa posar el nom de jardins de Trinidad Gallego a l'espai ubicat entre el carrer Pintor Alzamora, l'avinguda Rio de Janeiro i el carrer d'Andreu Nin. Es dedica aquest espai a aquesta infermera, militant del PSUC i fundadora de l'associació Les dones del 36.
 

Sense les "santes" a Gràcia 

Gràcia, canvia el de nom del carrer Santa Àgata pel de carrer d'Àgata Badia i Puig-rodon, que es refereix a la mateixa Àgata, però ara se secularitza traient "santa" i deixant el nom sencer de la que havia estat la muller del propietari de la masia de Can Trilla, situada al carrer Gran de Gràcia, Antoni Trilla.

El mateix passa amb els carrers de Santa Magdalena i Santa Rosa, que passen a dir-se Magdalena E. Blanc i Rosa Puig-rodon Pla, i trenquen així la invisibilització d'aquestes dones darrere de "santa".
 

Abat Oliba a Sarrià-Sant Gervasi

Sarrià-Sant Gervasi, es canvia el nom del passatge d'Hercegovina per passatge de Manuela Gil Llopart, que va jugar un paper important en la cessió al municipi de la finca que ara és el parc de Monterols. Igualment, a Sarrià-Sant Gervasi, canvia el nom de la rotonda de Bellesguard pel de plaça de l'Abat Oliba.
 

Plaques i faristols

També s'ha aprovat col·locar un faristol a Ciutat Vella per commemorar la primera manifestació a favor de l'alliberament sexual a l'estat espanyol, a la Rambla el 26 de juny de 1977.

També a Ciutat Vella, al barri de la Barceloneta es col·locarà una placa blava a Bernardo Cortés, músic i artista també conegut com el "poeta de la Barceloneta" al carrer dels Pescadors, 49, on havia viscut.

Es dona també llum verda per instal·lar un faristol de memòria al sindicat UGT en ocasió del seu 135è aniversari, al carrer de Jovellanos, 7, al barri del Raval.

A Sant Andreu, hi haurà un faristol de memòria a la Unió de Joventuts Antifeixistes, un dels primers grups de resistència antifranquista que hi va haver a Catalunya.
 

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona
Anar al contingut