Els metges demanen a infectats i contactes que no surtin de casa per anar a votar el 14F

Reclamen a la JEC "un període extraordinari" de vot per correu després de la negativa a prohibir que vagin als col·legis electorals

RedaccióActualitzat

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el CCMC, ha demanat aquest dijous que s'obri "un període extraordinari de vot per correu" per a les persones infectades de coronavirus o sospitoses d'estar-ho, i que estan en quarantena.

El CCMC, que agrupa els quatre col·legis provincials i que, per tant, representa tots els metges de Catalunya, ha emès un comunicat en què també demana que aquestes persones no surtin de casa per anar a votar a les eleccions del 14F.


"Tal com els haurà indicat el seu metge"

En el comunicat es queixen implícitament que en l'organització de les eleccions no s'han tingut en compte els protocols mèdics segons els quals "les persones en quarantena no haurien de sortir de casa":


 

"De manera clara"

Conscients que la petició d'allargar el període de vot per correu és difícil que es porti a terme, els metges demanen que es divulgui "de manera clara" com s'ha de votar amb seguretat.

En tot cas, afegeixen el prec que els dies previs al 14F les mesures se segueixin de manera "més estreta i rigorosa" de l'habitual:

"Recomanem a la població que el compliment de les mesures preventives generals (distància, mascareta, bombolla, interacció social limitada, teletreball...) sigui més estret i rigorós en els dies previs a la jornada electoral, per tal de seguir rebaixant el risc de contagi i exercir amb el mínim de risc possible el dret al vot presencial, si és la seva voluntat."
 

Els metges demanen a infectats i contactes que no surtin de casa per anar a votar el 14F
Dues urnes d'un col·legi electoral a les eleccions al Parlament del 2017 (ACN / Núria Julià)


La JEC no vol prohibir-los anar a votar

El comunicat conjunt dels col·legis de metges s'ha fet públic poc després que la Junta Electoral Central, la JEC, es negués a prohibir el vot a les persones infectades o que siguin sospitoses de ser-ho.

Aquesta havia estat la petició de l'infectòleg Oriol Mitjà feta directament a la JEC, que s'ha queixat a Twitter de la negativa:


 

Mitjà ha assegurat que la resolució negativa s'ha basat en les al·legacions presentades pel director general de Participació Ciutadana de la Generalitat, Ismael Peña-López.


A Portugal no van poder votar

Entre altres raons, en la petició Oriol Mitjà al·legava que a les eleccions dels Estats Units del novembre va haver-hi membres de meses electorals que es van infectar.

Al contrari que en les eleccions del 14F, en les eleccions presidencials celebrades a Portugal el 24 de gener les persones que estaven en quarantena, unes 50.000, no van poder anar a votar.


Franja recomanada de 7 a 8

A Catalunya ara mateix està organitzat perquè sí que hi puguin anar, i fins i tot s'ha habilitat una franja horària, de 7 a 8 de la tarda, pensada per a aquestes persones.

De tota manera, aquesta franja només és una recomanació, de manera que, de fet, poden anar-hi en qualsevol moment, cosa que ha generat molta incertesa i neguit entre els escollits com a membres de les meses.

Recompte en un col·legi electoral (Reuters / Jon Nazca)
Recompte en un col·legi electoral (Reuters)

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Eleccions Parlament Catalunya 2021
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut