La UE vol imposar un carregador de mòbil i tauleta universal per al 2024

També vol que els carregadors es venguin a part, per reduir les tones de deixalles electròniques generades cada any

Juli Rodés AlmerActualitzat

La Comissió Europea vol que l'any 2024 tots els telèfons mòbils i la resta de dispositius portàtils que es venguin a la Unió Europea tinguin un únic carregador, amb el mateix tipus de connexió.

En concret, l'executiu comunitari aposta clarament per la connexió USB-C, que permet tant carregar dispositius com transferir dades, i que ja és utilitzada per alguns fabricants.

La voluntat és que sigui la connexió utilitzada en tots els telèfons mòbils, tauletes tàctils, càmeres de fotos, auriculars, altaveus portàtils i consoles portàtils de qualsevol fabricant o marca.

Per aconseguir-ho, aquest dijous, en roda de premsa des de Brussel·les, la Comissió ha anunciat una proposta de revisió de la directiva RED, la que estableix els estàndards per als equips amb radiofreqüència.


El carregador, per separat

La Comissió, a més, vol separar la venda dels dispositius de la venda dels carregadors. És a dir, que els carregadors es venguin a part, per reduir les 11.000 tones de deixalles electròniques que es calcula que es generen cada any per aquest motiu.

Ara per ara, en canvi, el cable sí que es continuaria venent de manera conjunta amb el dispositiu, perquè també serveix per transferir dades i per carregar-lo sense necessitat d'endollar-lo en els llocs on ja disposen de connexió USB-C.

L'objectiu de la UE és estalviar diners al consumidor i evitar la generació de residus electrònics (Pixabay/tomekwalecki)

Amb la nova legislació, a més, els fabricants hauran d'informar el consumidor sobre la potència necessària per carregar el dispositiu i si admet càrrega ràpida, una tecnologia que la Comissió també vol harmonitzar.

Això permetrà als consumidors saber si el carregador que tenen és l'adequat, quan comprin un dispositiu, i els ajudarà a triar el carregador correcte.

D'aquesta manera, calcula la Comissió Europea, al conjunt de la UE els consumidors s'estalviaran uns 250 milions d'euros l'any.


"És l'hora de l'acció legislativa"

El primer moviment de la Comissió per unificar els carregadors va ser el 2009, quan va promoure un acord voluntari amb la indústria que va permetre reduir el nombre de connexions per carregar els mòbils de 30 a 3. Des d'aleshores no hi ha hagut cap progrés més.

Margrethe Vestager, vicepresidenta executiva de la Comissió Europea per una Europa apta per a l'era digital, acusa la indústria d'inacció i considera que la Unió Europea ha de prendre la iniciativa:

"Vam donar a la indústria molt de temps per fer-nos arribar les seves solucions, ara és l'hora de l'acció legislativa per un carregador comú."


Aconseguir-ho, ha afegit, "és una victòria important per als nostres consumidors i per al medi ambient, i està en línia amb les nostres ambicions verda i digital."


"No és contra la innovació"

Durant la roda de premsa, Thierry Breton, comissari per al Mercat interior, ha volgut remarcar que l'adopció d'un carregador únic "no és contra la innovació ni contra ningú"

"Com tot el que fem a la Comissió, és per als consumidors europeus", ha defensat, abans de recordar que Apple, que té un connector propi, ja utilitza el connector USB-C en diversos dispositius. 


Dos anys de marge

Per prosperar, la proposta de revisió de la directiva RED presentada per la Comissió Europea aquest dijous haurà de ser votada pel Parlament Europeu i adoptada després pel Consell Europeu, la reunió dels caps d'estat i de govern dels 27 socis.

El 2024, la connexió USB-C podria ser l'estàndard per a tots els dispositius de la UE (Pixabay/Denys Vitali)

Per permetre que la indústria pugui adaptar-se a la nova legislació europea, la proposta ja preveu un període de transició de dos anys, de manera que l'obligatorietat del carregador únic entraria en vigor el 2024.

La revisió de la directiva RED forma part d'una acció més àmplia de la Comissió Europea per abordar la sostenibilitat dels productes venuts a la UE, sobretot els electrònics.

Segons dades facilitades per la Comissió, per exemple, es calcula que cada consumidor de la UE té, de mitjana, tres carregadors, dels quals acostuma a fer-ne servir només dos. Tot i així, el 38% dels consumidors han tingut almenys una vegada problemes per carregar el mòbil, per la incompatibilitat del carregador.

ARXIVAT A:
ConsumUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut