Joan Carles I va assistir de públic a un partit de Rafa Nadal a Abu Dhabi (EFE/Ali Haider)
Joan Carles I va assistir de públic a un partit de Rafa Nadal a Abu Dhabi (EFE/Ali Haider)

Causes arxivades i regularitzacions fiscals, el bitllet de Joan Carles I per tornar

El rei emèrit ha aterrat aquest dijous a Galícia, el mateix lloc des d'on va marxar d'Espanya l'agost del 2020

Ramon RadóActualitzat

Després de 655 dies a Abu Dhabi, el rei emèrit ha tornat aquest dijous a Espanya. Cap a un quart de vuit del vespre ha aterrat a Vigo procedent dels Emirats Àrabs Units, on ha passat gairebé dos anys.

El 3 d'agost de 2020, una breu carta de Joan Carles I a Felip VI publicada al web de la Casa Reial anunciava la decisió del monarca de marxar del país:

"Guiat pel convenciment de prestar el millor servei als espanyols, a les seves institucions i a tu com a rei, et comunico la meva meditada decisió de traslladar-me, en aquests moments, fora d'Espanya"

Pocs dies després es va saber que el monarca era als Emirats Àrabs, on va viure una temporada en un hotel fins que es va traslladar a una mansió, on viu i rep visites.

En els darrers mesos, els rumors sobre un possible retorn del rei emèrit s'havien fet més i més forts, sobretot des que el 2 de març passat la Fiscalia va anunciar l'arxivament de totes les investigacions obertes.

Pocs dies després, Joan Carles enviava una carta al seu fill en què li deia que es quedaria a viure a Abu Dhabi però que creia "oportú considerar" la tornada a Espanya.

Joan Carles I, el febrer de 2020, en una de les darreres aparicions públiques abans de marxar d'Espanya
Joan Carles I, el febrer de 2020, en una de les darreres aparicions públiques abans de marxar d'Espanya (Europa Press/José Oliva)

Tres investigacions arxivades i dues regularitzacions fiscals

A Joan Carles I se l'investigava per tres causes: unes comissions presumptament il·legals en l'adjudicació de l'AVE a la Meca, el suposat ús d'unes targetes "black" pagades per un empresari i els diners que hauria ocultat al paradís fiscal de l'illa de Jersey.

Però els maldecaps judicials de Joan Carles I no han acabat. Al Regne Unit hi té un procés judicial obert per les denúncies de Corinna Larsen, que acusa el rei emèrit d'assetjar-la i espiar-la. El jutge britànic li ha denegat la immunitat i està pendent d'una altra vista judicial.

Durant els 21 mesos que fa que és als Emirats Àrabs, el rei emèrit ha fet dues regularitzacions fiscals, sense que Hisenda l'hi requerís. La primera la va fer el desembre de 2020, de 678.393 euros, per les donacions rebudes per part de l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause. El febrer de 2021 va fer la segona, de 4,3 milions, pels vols privats i despeses personals pagades per la fundació Zagatka.

El rei emèrit, en una imatge de l'any 2019
El rei emèrit, en una imatge de l'any 2019 (Europa Press/Jesús Hellín)

Tres ajudants pagats per Patrimoni Nacional

Durant el temps que ha passat als Emirats Àrabs, Joan Carles I ha aparegut amb comptagotes als mitjans espanyols. La primera imatge que es va veure va ser el mateix agost que va marxar, baixant de l'avió recolzant-se en la barana. Mesos més tard se'l va veure caminant amb dificultats i acompanyat de dos escortes.

Durant tot aquest temps, el rei emèrit ha estat assistit per tres ajudants, el sou dels quals ha sufragat Patrimoni Nacional a petició de Felip VI, per la seva condició d'excap d'estat.

El desembre de l'any passat, la seva presència en un partit de tenis de Rafa Nadal va fer augmentar els rumors sobre un possible retorn a Espanya.

L'última foto, i una de les que van tenir més repercussió, va ser fa un mes, quan Joan Carles I va sortir en una foto amb les seves dues filles i cinc dels nets, suposadament a Abu Dhabi. L'aparició d'una mà pintada sobre l'espatlla del monarca i l'absència de les cames de Pablo Urdangarin van aixecar tota mena de sospites de fotomuntatge. Fins al punt que se'n va difondre una segona versió en què el net ja tenia cames.

No va ser l'única visita polèmica de les germanes de Felip VI al seu pare. Durant una visita a Abu Dhabi, el març de l'any passat, Elena i Cristina van vacunar-se contra la covid, quan a Espanya encara no s'havia obert la vacunació per a les persones de la seva edat.

Imatge del rei emèrit amb les seves dues filles i cinc dels seus nets
Imatge del rei emèrit amb les seves dues filles i cinc dels seus nets (Europa Press)

El retrobament amb Felip VI

Diumenge passat el rei Felip VI va parlar amb el seu pare per telèfon, amb motiu del viatge del monarca a Abu Dhabi per la mort del president dels Emirats Àrabs, el xeic Khalifa bin Zayed al-Nahyan.

La Zarzuela va anunciar que tots dos van quedar que es veurien quan el rei emèrit tornés a Espanya. Finalment, la trobada entre Felip VI i Joan Carles I serà aquest dilluns al Palau de la Zarzuela. És el primer cara a cara entre pare i fill des del funeral de la germana de l'emèrit, la infanta Pilar, el gener de 2020.

El rei emèrit ha tornat a trepitjar Espanya en terres gallegues. Precisament el lloc des d'on va marxar-ne l'estiu de 2020. Després de dormir a casa del seu amic Pedro Campos (el mateix lloc on s'allotjarà aquests dies), va agafar un vol privat cap als Emirats Àrabs.

 

ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola BorbonsMonarquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut