Barcelona revoca la Medalla d'Or al rei emèrit "pels dubtes sobre la seva integritat"
El rei emèrit en una imatge d'arxiu (EFE)

Joan Carles I presenta una declaració a Hisenda per evitar que investiguin les targetes opaques

La declaració, presentada per l'advocat del rei emèrit, estaria relacionada amb l'ús de targetes opaques a partir del 2014, quan ja havia abdicat i perdut la immunitat

Actualitzat

Entre els problemes judicials que poden amoïnar el rei Joan Carles, n'hi ha un de relacionat amb l'ús de targetes bancàries opaques, posterior a l'abdicació de l'any 2014, quan ja no tindria immunitat. La Fiscalia del Tribunal Suprem investiga l'ús d'aquestes targetes, que no eren de comptes del monarca, sinó de l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause, que va posar els diners a disposició del rei emèrit i la seva família.

 

Aquests diners per a regals i despeses personals de la família reial no es van declarar a Hisenda i ara l'advocat del rei Joan Carles, Javier Sánchez-Junco, ho vol resoldre amb una declaració voluntària per regularitzar la situació fiscal, segons publica El País.

L'Agència Tributària ha de dir els pròxims dies si l'accepta o necessita aclariments i quants diners s'haurien de pagar, segons fonts properes al cas, que cita el diari.

 

Les targetes s'haurien fet servir entre els anys 2016 i 2018 i l'import defraudat superaria els 120.000 euros en alguns exercicis, que és el límit perquè es consideri delicte fiscal, castigat amb penes de fins a cinc anys de presó.

La declaració voluntària es pot presentar en qualsevol moment abans que l'Agència Tributària obri una investigació o un jutge citi a declarar com a investigat per presumpte grau fiscal o blanqueig de capitals.

 

La Fiscalia del Suprem també investiga la presumpta corrupció relacionada amb l'AVE a la Meca, una causa que té moltes possibilitats de ser arxivada, perquè no s'ha pogut provar prou la implicació del rei emèrit que, a més, el 2012 encara era rei i, per tant, inviolable.

Fa un mes, la Fiscalia també va obrir una tercera línia d'investigació per activitats financeres suposadament opaques del pare del rei Felip VI.

Fa quatre mesos que Joan Carles I se'n va anar als Emirats Àrabs.

ARXIVAT A:
MonarquiaCorrupció
Anar al contingut