Una teoria viral ha difós la hipòtesi que l'emèrit ha tornat durant les vacances però no hi ha proves que hagi estat a Galícia
Fets o fakes

El rei emèrit ha passat la Setmana Santa a Sanxenxo?

Una teoria viral ha difós la hipòtesi que Joan Carles I ha tornat durant les vacances, però no hi ha proves que hagi estat a Galícia

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Aquest dilluns va aparèixer un fil de tuits amb una teoria que s'ha fet viral al llarg de la setmana. Segons una tuitaire, el rei emèrit Joan Carles I ha passat aquestes vacances de Setmana Santa a la localitat gallega de Sanxenxo. La teoria l'ha fer córrer precisament una veïna del municipi:

La teoria és versemblant però no hi ha cap prova

Com en qualsevol teoria que es fa viral, un dels principals motors perquè es faci gran i es difongui és que sigui versemblant i que es refereixi a una persona molt coneguda.

La teoria que Joan Carles pugui ser a Sanxenxo és versemblant d'entrada perquè l'emèrit ha dit diverses vegades que vol tornar a Espanya aviat. En segon lloc, perquè, quan no estava fugat, passava temporades a Sanxenxo, on participava en regates i es trobava amb amics seus.

També ha contribuït a animar els rumors la curiosa foto amb part de la seva família, que l'hauria visitat a Abu Dhabi. El fet que les cames de Pablo Urdangarín no apareguin en una de les fotos dona a entendre que algú l'ha manipulat.

A partir d'aquí, les teories que es podria haver posat un fons fals d'Abu Dhabi quan la foto havia estat presa, per exemple, a Sanxenxo no fan més que afegir llenya al foc.

Una teoria viral ha difós la hipòtesi que l'emèrit ha tornat durant les vacances però no hi ha proves que hagi estat a Galícia
Part de la família Borbó a Abu Dhabi

No hi ha proves que l'emèrit hagi vingut a Espanya

Malgrat tota aquesta rumorologia, els fets apunten que l'emèrit no ha tornat a Espanya aquesta Setmana Santa. La Casa del Rei, consultada per "La tarda de Catalunya Ràdio", va ser clara negant que l'emèrit fos a Sanxenxo.

"No tenim res a dir sobre rumors però us podem dir (sic), com a orientació, que és radicalment fals (que l'emèrit hagi tornat)."

Hores d'ara l'emèrit no forma part del que ara es considera la "família reial", i per això La Zarzuela assegura que no els correspon parlar-ne.

Pel que fa a la policia local, responent també a la trucada de "La tarda de Catalunya Ràdio", van negar estar al cas de la presència de l'emèrit a la població. Segons el cos, l'augment de la seguretat i els controls a Sanxenxo tenien a veure amb la Setmana Santa, que sempre propicia l'arribada de més visitants.

L'Ajuntament de Sanxenxo, per la seva banda, va oferir una resposta menys aclaridora:

"No tenim res a dir sobre els rumors sobre la presència del rei emèrit a Sanxenxo. L'Ajuntament de Sanxenxo mai no es pronuncia sobre la presència de personalitats de rellevància pública al nostre municipi."

En canvi, a preguntes d'Antena 3, el president del club nàutic de Sanxenxo, amic personal del monarca i armador del Bribón (el vaixell de l'emèrit), Pedro Campos Calvo-Sotelo, sí que va ser clar a l'hora de descartar que Joan Carles hagi estat a Espanya:

"M'agafa el riure quan sento aquests rumors. Tant de bo fos aquí però no és el cas."

Campos Calvo-Sotelo també deixa oberta la porta a la tornada de l'emèrit aquest proper mes de juny, quan se celebra en aquesta localitat gallega el Campionat del Món de vela, en què podria participar el Bribón.

Per tot plegat i sobretot per l'absència de proves clares de la presència de l'emèrit a Sanxenxo podem etiquetar aquest rumor sobre Joan Carles I com a FAKE.

'Fets o fakes', l'espai de fact-checking de Catalunya Ràdio
ARXIVAT A:
MonarquiaNotícies falses
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut