El rei emèrit, Joan Carles I (Europa Press)
El rei emèrit, Joan Carles I (Europa Press)

La Fiscalia arxiva totes les investigacions contra el rei emèrit

L'advocat de Joan Carles I anuncia que la setmana que ve comunicarà "les decisions que pugui prendre" el monarca

RedaccióActualitzat

La Fiscalia General de l'Estat ha arxivat totes les investigacions que tenia obertes sobre el patrimoni del rei emèrit Joan Carles I. Aquesta decisió podria aplanar el camí cap a un hipotètic retorn a Espanya del monarca.

Joan Carles I estava sent investigat per les presumptes comissions il·legals per l'adjudicació de l'AVE a la Meca, el suposat ús de targetes "black" pagades per un empresari mexicà i la fortuna que hauria ocultat a l'illa de Jersey.

La Fiscalia del Suprem justifica el tancament de les investigacions per la falta d'indicis, la prescripció d'alguns delictes o la inviolabilitat del monarca en els fets que s'haurien comès abans que de l'abdicació del 2014.


A finals de desembre, la Fiscalia del Tribunal Suprem havia prorrogat totes tres investigacions.

Joan Carles de Borbó, en una imatge del febrer de 2020
Joan Carles de Borbó, en una imatge del febrer del 2020 (Europa Press/José Oliva)


L'advocat del rei emèrit comunicarà "les decisions que pugui prendre"

Poc després de conèixer-se l'arxivament de les investigacions, l'advocat de Joan Carles I, Javier Sánchez-Junco, ha dit que la setmana vinent valorarà la decisió de la Fiscalia.

A més, Sánchez-Junco també ha dit que comunicarà "les decisions que pugui prendre" el rei emèrit.

El lletrat destaca que l'arxivament de les investigacions permet concloure que "en cap dels casos que van motivar la incoació hi ha circumstàncies que permetin apreciar l'existència de res il·lícit imputable a Joan Carles de Borbó i Borbó o conducta que sigui susceptible de retret penal".

 

Dues regularitzacions des que va marxar d'Espanya

Joan Carles I viu a Abu Dhabi des de l'agost del 2020, quan va marxar d'Espanya per la "repercussió" que generaven "certs esdeveniments passats" de la seva "vida privada", tal com va expressar en una carta dirigida al seu fill, el rei Felip VI.

Des d'aleshores, el rei emèrit ha fet dues regularitzacions fiscals: el desembre del 2020, sobre les targetes opaques pagades per l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause, i el febrer del 2021, en relació amb les rendes no declarades pels vols d'una companyia de jets privats pagats per la fundació Zagatka. En la primera regularització va pagar 678.993 euros i, en la segona, 4,3 milions d'euros.

ARXIVAT A:
JudicialMonarquiaBorbonsTribunal Suprem
Anar al contingut