Imatge d'una aula de secundària
Imatge d'una aula de secundària (3Cat)

Novetats a la borsa de docents, que hauran d'estar "disponibles" els dos primers cursos

Educació també obligarà a inscriure's al màster de Secundària als que fa tres anys que estan a la borsa de professorat

RedaccióActualitzat

El curs vinent hi haurà canvis importants a la borsa de professorat. Els docents hauran d'estar disponibles per treballar quan se'ls cridi durant els dos primers cursos i hauran d'inscriure's al màster de secundària abans del tercer any, tal com avança el diari Ara i ha confirmat TV3. Aquestes mesures, segons el govern, serviran per "agilitzar les contractacions" a l'hora de cobrir els professionals que estan de baixa.

D'entrada, la novetat més rellevant és que els aspirants que s'inscriguin a la borsa no podran declarar-se "no disponibles" ni el primer ni el segon curs. Fins ara, tothom qui entrava a la borsa, però no tenia intenció de posar-se a treballar immediatament es declarava com a "no disponible". D'aquesta manera, la seva posició a la llista quedava "congelada" i no havien de rebutjar possibles nomenaments, cosa que els feia perdre punts.

Ara, el Departament d'Educació ha decidit eliminar aquesta opció perquè assegura que "col·lapsa el servei". L'objectiu és "alleugerir la càrrega de treball" que suposava contactar aspirants i que no poguessin acceptar el nomenament. El govern recorda que actualment hi ha unes 75.000 persones a la borsa i 24.000 no estan disponibles.

En canvi, des del sindicat USTEC creuen que obligar els nous interins a estar dos cursos disponibles pot ser "contraproduent" perquè podria provocar que "hi hagi persones que no s'apuntin a borsa" o que directament es dediquin a rebutjar tots els nomenaments. "Si passen dies amb nomenaments sense cobrir, s'acabarà perjudicant els centres que estan esperant un substitut", assenyala al 324 la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, en una entrevista telefònica.

No cal ser tan restrictius, s'han de buscar alternatives perquè els docents es puguin declarar "no disponibles" per causes justificades, com estar malalt o qualsevol altre motiu personal

En la mateixa línia de combatre la manca de professorat en posicions temporals, Educació va anunciar la creació d'un grup estable de substituts que tindran feina tot l'any cobrint diferents baixes.


Ara sí: màster obligatori

Els docents interins fa cinc anys que no necessiten tenir el màster de secundària per fer classes en un institut. Fins ara, a causa de la falta de professors, en tenien prou de comprometre's a treure-se'l en un termini de tres anys. La conselleria d'Educació ha comunicat que això també canviarà: als que després de tres anys no s'han apuntat al màster, se'ls obligarà a fer-ho.

"El Departament ha decidit comunicar-los que haurien de fer la preinscripció al màster si volen seguir constant a la borsa", han explicat fonts d'Educació, que també han detallat que la UOC va augmentar les places per cursar-lo i algunes van quedar desertes.


Les places perfilades s'aturen un any

Una tercera novetat del curs vinent és que les direccions d'escoles i instituts no podran crear noves places de professor perfilades. Aquest tipus de vacants, que poden arribar a representar el 50% de la plantilla, permeten que el centre esculli el perfil de docent que li arriba.

Ara hi ha 9.000 places docents perfilades que encara seran vigents, però el curs que ve "no es crearan nous llocs de treball amb perfil professional", avisen des del Departament d'Educació. Aquesta aturada durarà un any i servirà per "limitar temporalment el nombre de vacants" i donar sortida als més de 20.000 nous funcionaris fruit dels diferents processos d'estabilització.

Per USTEC, les places perfilades s'haurien d'eliminar permanentment. "Només són una excusa per poder triar les persones a dit", afirma Segura. El sindicat creu que les places s'han de cobrir "en funció de l'antiguitat, el mèrit i la capacitat", i no segons qui hagi fet formacions de "qualitat dubtosa". "No podem estar d'acord que l'educació funcioni com una empresa privada, perquè no ho és. És un servei públic", ha conclòs la portaveu.

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut