ANÀLISI

Torna Joan Carles I? L'emèrit reclama viure a La Zarzuela mentre negocia amb Felip VI

Ni La Zarzuela ni La Moncloa veuen clar que l'emèrit pugui tornar tan aviat com ell voldria, almenys fins que continuïn obertes les investigacions contra ell al Suprem

Actualitzat

El dia 5 de gener, Joan Carles de Borbó compleix 84 anys. Aniversari que el rei emèrit celebra a contracor fora d'Espanya. Les festes de Nadal es tancaran amb l'exmonarca als Emirats Àrabs malgrat els esforços que ha fet en les últimes setmanes per forçar el seu retorn.

Joan Carles creia que s'obria un nou escenari quan a mitjans del mes de desembre la Fiscalia de Suïssa va arxivar la investigació sobre els 65 milions d'euros que va rebre de l'Aràbia Saudita. En les seves habituals trucades telefòniques als seus amics, traslladava que havia arribat el moment de tornar a Espanya i que amb el moviment de les autoritats helvètiques s'esvaïen les circumstàncies que l'agost del 2020 van provocar la seva sortida enmig dels escàndols sobre l'origen de la fortuna a l'estranger.


La reaparició de Joan Carles I

No va ser casual la seva reaparició en públic, després d'onze mesos sense cap imatge. El rei emèrit assistia com a espectador a un torneig de tenis a Abu Dhabi per seguir en directe el partit de Rafa Nadal contra Andy Murray des de la llotja amb nou persones més. En ple debat sobre el seu possible retorn, Joan Carles volia oferir una aparença de normalitat, un element més de pressió amb unes fotografies que ràpidament van fer la volta al món.

El rei emèrit durant el partit de Rafa Nadal 

Però els temps de l'exmonarca no són els temps del seu fill. Felip VI ja tenia clar que aquest Nadal no seria tampoc el del retorn de l'emèrit. Al Palau de La Zarzuela assumeixen que, fins que no es tanquin les investigacions judicials obertes a Espanya, la tornada de Joan Carles és inviable.

Tampoc hi ajuda la demanda per assetjament interposada per Corinna Larsen contra el rei emèrit, un cas que està estudiant el Tribunal Superior de Justícia del Regne Unit i que genera preocupació a la família reial.

El rei emèrit Joan Carles i Corina
El rei emèrit Joan Carles i Corinna Larsen en una imatge d'arxiu (CCMA)

La negociació entre Felip VI i el rei emèrit

Amb tot, que el rei emèrit no hagi tornat ara no vol dir que no s'estiguin movent coses, tot al contrari. Hi ha un canal de comunicació entre pare i fill per negociar les condicions d'un retorn que, si no hi ha sorpreses, serà durant aquest 2022.

De moment, les tres investigacions obertes per la Fiscalia del Suprem sobre el patrimoni de Joan Carles estan prorrogades fins al juny d'aquest any. Això no vol dir, però, que els fiscals encarregats de la investigació esgotin el termini.

Ara mateix, l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) està analitzant tota la documentació bancària enviada per Suïssa, un tràmit que es podria enllestir en les pròximes setmanes com a pas previ a l'arxivament de les causes, que en el millor dels escenaris per al rei emèrit seria durant el primer trimestre de l'any.

El rei emèrit espanyol Joan Carles I, i l'actual monarca, Felip VIè.
El rei emèrit espanyol Joan Carles I, i l'actual monarca, Felip VI, en una imatge d'arxiu (EFE)

On s'instal·larà Joan Carles quan torni?

A la Casa del Rei ja tenen al cap l'operació retorn i una de les principals incògnites que han de resoldre és on s'instal·larà Joan Carles quan abandoni els Emirats Àrabs. L'emèrit està disposat a una primera estada temporal a Espanya, no cal que sigui definitiva, però sí que reclama residir al Palau de La Zarzuela, una petició que no agrada a Felip VI i incomoda l'executiu espanyol. L'exmonarca defensa que les instal·lacions on va viure durant els anys del seu regnat permetrien mantenir condicions d'aïllament i discreció davant l'atenció dels mitjans de comunicació i, a més, no suposaria una despesa afegida en matèria de seguretat.

Fins ara, en les negociacions entre pare i fill, el govern de Pedro Sánchez ha optat per mantenir un discret paper i ha deixat en mans de La Zarzuela qualsevol solució.

La Moncloa s'estima més mantenir-se al marge de la decisió final, una estratègia ben diferent de la de l'estiu del 2020. Aleshores, setmanes abans de la fugida de l'exmonarca, diversos ministres de l'executiu espanyol admetien públicament que la situació de Joan Carles era insostenible i instaven la Casa del Rei a prendre decisions davant l'allau d'informacions que el mateix Pedro Sánchez va qualificar "d'inquietants i pertorbadores".

Ara el govern espanyol pretén evitar desgastar-se políticament amb la gestió d'un retorn complicat, en què tornaran a aflorar les diferències entre els dos socis del govern espanyol.

ARXIVAT A:
MonarquiaBorbonsPedro SánchezCasa Reial espanyola
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut