El rei emèrit i la infanta Elena, dins del cotxe conduït per Pedro Campos que l'ha portat a Sanxenxo
El rei emèrit i la infanta Elena, dins del cotxe conduït per Pedro Campos que l'ha portat a Sanxenxo (Europa Press/Álvaro Ballesteros)

El rei emèrit torna a Espanya mentre La Moncloa li demana explicacions

La vicepresidenta Calviño, del PSOE, afirma que els espanyols mereixen una explicació per part de Joan Carles I, el dia que ha aterrat a Galícia

RedaccióActualitzat

El rei Joan Carles ha tornat a Espanya després de gairebé dos anys a Abu Dhabi. L'emèrit ha aterrat a Vigo aquest dijous cap a un quart de vuit del vespre, enmig d'una gran expectació mediàtica.

El vol directe, que ha cobert més de 6.000 quilòmetres, ha durat vuit hores. El rei ha sortit del jet privat sense ajudar-se de cap bastó, però l'ha fet servir després per caminar fins al cotxe. No se sap si el cost de l'avió l'ha pagat ell o algú altre, però no ho ha fet l'erari públic.

Aquest és el moment de la sortida de l'avió:

Un cop a terra, el monarca s'ha desplaçat en cotxe fins a Sanxenxo, a Pontevedra, on ha arribat a un quart de nou.

Sanxenxo és la primera destinació del rei, que s'allotja a casa del seu amic Pedro Campos, empresari i president del Club Nàutic. No serà fins dilluns que Joan Carles de Borbó anirà a La Zarzuela per retrobar-se amb el seu fill, el rei Felip VI, i la resta de la família.

Ha estat el mateix Campos qui l'ha rebut a l'aeroport, juntament amb la infanta Elena.

Alguns ciutadans s'han acostat al lloc on havia de passar per saludar-lo amb crits de "Visca el rei" i banderes espanyoles. També s'hi ha vist un home amb una bandera republicana i la frase "Fidel exemplar animalista". La majoria de congregats, però, eren periodistes, a qui el monarca ha saludat.

 

En arribar a casa del seu amfitrió, preguntat per com estava, el rei ha contestat fent un "ok" amb la mà.

El rei emèrit saluda amb la mà en arribar a casa del seu amic a Sanxenxo
El rei emèrit saluda amb la mà en arribar a casa del seu amic a Sanxenxo (Reuters/Pedro Nunes)

Cap de setmana de regates

L'emèrit també es deixarà veure aquest divendres al migdia, al Club Nàutic del municipi, on el rebran amics i l'alcalde, Telmo Martín.

Encara és una incògnita si participarà en les regates o en serà només espectador.

L'amic íntim del rei ha explicat que el Bribón i el moll estan "preparats" per si l'emèrit "s'anima", tot i que fa "gairebé tres anys" que l'emèrit no navega.

El monarca, de 84 anys i que va abdicar el 2014, s'ha hagut de sotmetre els últims anys a diverses intervencions quirúrgiques, entre les quals al cor, al maluc o al genoll.

Joan Carles I ha deixat el bastó per baixar les escales del jet privat, sota la mirada de la infanta Elena
Joan Carles I ha deixat el bastó per baixar les escales del jet privat, sota la mirada de la infanta Elena (Europa Press/Raúl Terrel)
El rei emèrit, caminant amb bastó cap al cotxe després de sortir de l'avió
El rei emèrit, caminant amb bastó cap al cotxe després de sortir de l'avió (Europa Press/Raúl Terrel)
El rei emèrit saluda des del cotxe que l'ha recollit a l'aeroport de Vigo
El rei emèrit saluda des del cotxe que l'ha recollit a l'aeroport de Vigo (EFE/Salvador Sas)

L'emèrit ha tornat a trepitjar terra espanyola 21 mesos després d'haver marxat a Abu Dhabi, l'agost del 2020, enmig dels escàndols per les seves finances.

Ha estat 655 dies fora de l'estat, període en el qual la Fiscalia ha acabat arxivant totes les investigacions que s'havien obert contra ell.


Crítiques del govern espanyol

La tornada del rei emèrit a Espanya continua provocant malestar dins del govern espanyol. I ja no només són crítics des d'Unides Podem. Des del PSOE no són tan bel·ligerants, però més d'una veu d'entre els ministres ha valorat que Joan Carles hauria de donar explicacions.

Una d'elles, la de la vicepresidenta primera, Nadia Calviño. Ha afirmat, en una entrevista a la Cadena SER, que els últims anys s'han conegut "informacions que són molt inquietants":

"Tots els ciutadans espanyols mereixen una explicació."

Calviño ha mostrat "respecte" a la decisió "que pren la Casa del Rei". La vicepresidenta també ha distingit el rei emèrit de Felip VI, a qui veu "molt compromès amb la millora de la governança i la imatge de la Corona".

Nadia Calviño aquest dimecres al Congrés
Nadia Calviño creu que el rei ha de donar una explicació (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

També la ministra de Justícia, Pilar Llop, ha assegurat que està convençuda que a la societat "li agradaria rebre explicacions sobre tot el que ha passat". Llop també ha subratllat que a la via judicial "els assumptes han quedat arxivats".

Per la seva banda, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha insistit que el rei emèrit ha de rendir comptes a la ciutadania després del seu comportament, "sens dubte qüestionable", ja que ho veu necessari per a la "dignificació" de la Casa del Rei.

A més, ha comentat que "li és igual" on sigui l'emèrit, i que el que és rellevant "en una democràcia" és donar explicacions sobre unes conductes suposadament irregulars que preocupen la societat espanyola, i que "mereixen una explicació".

També la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha afirmat en un tuit que Joan Carles I "només hauria de tornar a Espanya per rendir comptes a la justícia", i que veu "humiliant" per a la democràcia que ho eviti per la inviolabilitat de la Corona.

 

Aragonès: la tornada "contrasta" amb l'exili

Pere Aragonès també ha criticat aquest dijous el retorn del rei emèrit. El president de la Generalitat ha dit que aquesta tornada "contrasta" amb l'exili dels eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.

Segons Aragonès, el rei emèrit hauria "d'assumir les seves responsabilitats", i el seu retorn és "absolutament incompatible amb una democràcia que és exigent amb ella mateixa". Ho ha dit des de Brussel·les, després de reunir-se amb eurodiputats catalans:

"Vull posar de manifest que el retorn del rei emèrit, en què se li posa una catifa vermella amb tots els honors, és incompatible amb una democràcia que és autoexigent amb si mateixa."

El president de la Generalitat es va trobar aquest dijous al vespre amb l'expresident i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont. Aquest divendres s'ha trobat amb l'eurodiputat dels Comuns Ernest Urtasun, d'ERC Diana Riba i Jordi Solé, del PSC Javi López i de Junts Toni Comín i Clara Ponsatí.

També el lehendakari Íñigo Urkullu ha lamentat que el rei emèrit continuï "emparant-se en la seva inviolabilitat" per continuar fent "un exercici de regateig a la justícia".

I el president de la Generalitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, ha manifestat que no és motiu d'orgull i satisfacció el que ha fet el rei Joan Carles I, i no és raonable "sentir-se orgullosos d'aquests comportaments de no complir els deures fiscals".

ARXIVAT A:
BorbonsCasa Reial espanyola Pere AragonèsGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut