El rei emèrit Joan Carles i el rei Felip el dia de l'abdicació del primer, el 18 de juny del 2014 (Reuters/Juan Medina)
El rei emèrit, Joan Carles I, i el rei Felip el dia de l'abdicació del primer, el 18 de juny del 2014 (Reuters/Juan Medina)

Investiguen moviments recents en un compte a nom del rei emèrit en un paradís fiscal

Els fons, que podrien ser de 10 milions d'euros, estan actius i sota el control personal de Joan Carles I

Actualitzat
Nous detalls de la investigació al rei emèrit Joan Carles I apunten a una nova fortuna oculta en un paradís fiscal, a l'illa de Jersey. Es tractaria d'un compte actiu, controlat personalment pel monarca, i que, segons algunes informacions, podria arribar als 10 milions d'euros.

La Fiscalia ja té a les seves mans les investigacions que ha fet el servei de prevenció de blanqueig de capitals (SEPBLAC) que atribueixen al rei emèrit aquesta fortuna oculta a l'illa de Jersey.

Segons una informació que publica el diari El Mundo, el Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries ha alertat que el rei emèrit és el beneficiari d'un conglomerat d'empreses amb seu social a Jersey que va registrar moviments de capital fa pocs mesos.

El més destacat de les noves revelacions és precisament que aquests moviments bancaris són recents i que els fons estan actius i sota el control personal de l'excap de l'estat espanyol. Això suposa que els fets investigats són posteriors a la data de l'abdicació de Joan Carles I i que, per tant, no han prescrit i no estan protegits per la inviolabilitat que tenia Joan Carles I quan regnava a Espanya.

Ara, l'emèrit és aforat, però pot ser investigat i en cas que el cas arribi als tribunals, jutjat pel Tribunal Suprem. La Fiscalia del Tribunal Suprem, amb la col·laboració del fiscal Anticorrupció Alejandro Luzón, porta les diligències del cas.

Amb aquesta nova actuació engegada pel SEPBLAC, l'alt tribunal té obertes tres línies d'investigació que impliquen la corona espanyola. La de les comissions per la construcció de l'AVE a la Meca, que segurament serà arxivada, i una altra, molt avançada, per la utilització de targetes opaques que haurien fet servir Joan Carles i Sofia, i alguns dels seus nets.

Joan Carles, la seva filla Helena i el seu net a un espectacle taurí el 2019
Joan Carles, la seva filla Helena i el seu net en un espectacle taurí el 2019 (Reuters / Juan Medina)

Aquesta última investigació també se centra en fets posteriors a la data d'abdicació de Joan Carles I, el juny del 2014, quan el rei emèrit no estaria ja protegit per la inviolabilitat del càrrec.

 

ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola Tribunal Suprem
Anar al contingut