El rei emèrit en una imatge de l'any 2019 (Europa Press/Jesús Hellín)
El rei emèrit en una imatge de l'any 2019 (Europa Press/Jesús Hellín)

El rei emèrit comunica que viurà a Abu Dhabi però tornarà "sovint" a Espanya

Joan Carles ha enviat una carta al seu fill, Felip VI, en què assegura que es queda a viure a Abu Dhabi perquè hi ha trobat la tranquil·litat

RedaccióActualitzat

El rei emèrit tornarà a Espanya, però no s'hi quedarà a viure. Joan Carles ha enviat una carta al seu fill, Felip VI, en què detalla els plans que té després que la Fiscalia ha arxivat totes les investigacions obertes que tenia.

En la carta, explica que pensa tornar "amb freqüència" a Espanya "per visitar família i amics". A més, deixa oberta la porta a tornar a "residir a Espanya" en un futur.

Quan fa un any i set mesos que és als Emirats Àrabs, Joan Carles diu que es quedarà a viure a Abu Dhabi perquè hi ha trobat "la tranquil·litat". Assegura que, als Emirats Àrabs, hi ha "adaptat" la forma de vida i agraeix la "magnífica hospitalitat" que li han ofert.

En el text, el rei emèrit reconeix que, després de la decisió de la Fiscalia, creu que és "oportú considerar" la tornada a Espanya, tot i que "no de forma immediata".

La mateixa Casa del Rei ha fet pública la carta en un comunicat i apunta que "respecta i comprèn la voluntat" de Joan Carles. Fonts del govern espanyol han explicat que La Moncloa havia estat informada del contingut de la carta:


Retirat de la vida pública

En la carta, Joan Carles I comunica a Felip VI la intenció de continuar retirat de la vida pública, tant en les visites que faci a Espanya com si, "en el futur", hi tornés a viure.

"El meu propòsit és organitzar la meva vida personal i el meu lloc de residència en àmbits de caràcter privat per continuar gaudint de com més privacitat millor."

El rei emèrit es va retirar de la vida pública el juny de 2019, quan feia cinc anys que havia abdicat com a monarca. L'any següent, Joan Carles de Borbó va fer un pas més i, a l'agost, va marxar d'Espanya per anar-se'n a viure a Abu Dhabi.

Joan Carles I, el mes de febrer de 2020
Joan Carles I, el mes de febrer de 2020 (Europa Press/José Oliva)


Totes les investigacions, arxivades

Fa cinc dies, la Fiscalia va arxivar totes les investigacions obertes sobre el patrimoni del rei emèrit.

Fins la setmana passada, a Joan Carles I se l'investigava per unes comissions suposadament il·legals en relació amb l'adjudicació de l'AVE a la Meca, el presumpte ús de targetes "black" pagades per un empresari i els diners que hauria ocultat al paradís fiscal de l'illa de Jersey.

L'arxivament de les investigacions per part del ministeri públic aplanava el camí cap a un possible retorn del rei emèrit, una opció que ell desitjava, segons havia expressat a alguns amics. Finalment, s'ha optat per una solució intermèdia, en què Joan Carles I tornarà a Espanya, però mantenint la residència a Abu Dhabi.

Durant l'any i mig que fa que és als Emirats Àrabs, el rei emèrit ha fet dues regularitzacions fiscals, sense que Hisenda l'hi hagués requerit. La primera, el desembre de 2020, de 678.393 euros per les donacions rebudes de l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause i, la segona, el febrer de 2021, de 4,3 milions pels vols privats i despeses personals pagades per la fundació Zagatka.

ARXIVAT A:
MonarquiaFelip VIBorbonsCasa Reial espanyola
Anar al contingut