El rei emèrit Joan Carles és als Emirats Àrabs, segons confirma la Casa del Rei

El ministre de Justícia considera que el destí de Joan Carles I "té una rellevància relativa" i diu que "el que és important són els passos que està fent la Casa del Rei"

RedaccióActualitzat

El rei emèrit, Joan Carles I de Borbó, és als Emirats Àrabs des que va marxar d'Espanya, fa un parell de setmanes. Ho ha confirmat la Casa del Rei.

Ja fa dies es va publicar una imatge de Joan Carles a l'aeroport d'Abu Dhabi, on s'especulava que hauria fet una primera escala després de marxar d'Espanya. Ara s'ha sabut que continua allà.

L'anunci que havia marxat d'Espanya va arribar el 3 d'agost, després dels casos de possible cobrament de comissions i retirades de diner negre de comptes de Suïssa, amb diverses investigacions judicials obertes.

De seguida van començar les especulacions sobre on podria haver anat. Els primers destins que es van apuntar van ser la República Dominicana i Portugal.

 

Campo no troba "rellevant" el destí del rei emèrit i assegura que compareixeria si fos citat

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, considera que el destí de Joan Carles I "té una rellevància relativa" i que "el que és important són els passos que està fent la Casa del Rei".

En declaracions a la Cadena SER, assegura que "no es trigaria ni un segon a trobar el rei emèrit" si fos citat a declarar per la Fiscalia o el Tribunal Suprem.

"Les decisions que porten a allunyar-lo del focus mediàtic enforteix la tasca per la transparència. La decisió és de la Casa del Rei, una decisió que no ha estat presa amb el govern. La justícia ha de fer el seu paper i als ciutadans ens correspon tractar-lo com un ciutadà més, ara mateix."

Els fiscals del Tribunal Suprem deliberen si hi ha motius per obrir-li causa penal pels suposats delictes comesos quan va deixar de ser inviolable en cedir el tron.

 

Òmnium: "No té cap intenció de retre comptes"

Òmnium Cultural ha recordat que els Emirats Àrabs Units "no tenen tractat d'extradició amb Suïssa", per la qual cosa l'entitat sobiranista considera que el rei emèrit "no té cap intenció de retre comptes davant la justícia" helvètica.

Òmnium qualifica els Emirats Àrabs de "paradís fiscal antidemocràtic governat per amics de l'emèrit" i lamenta que hagin hagut de passar dues setmanes per saber on havia anat Joan Carles I.

 

 

 

A més, l'entitat sobiranista reclama que s'admeti a tràmit la querella que ha presentat contra el rei emèrit al Tribunal Suprem:

 

 

El ministre de Justícia rebutja suprimir el delicte d'injúries a la corona del Codi Penal

Alhora, el ministre de Justícia rebutja una reforma del Codi Penal per eliminar el delicte d'injúries a la monarquia. "Les altes institucions de l'Estat han d'estar protegides; quan protegim la Corona, protegim l'Estat", ha conclòs per aparcar el debat sobre la inviolabilitat del rei.

Tampoc considera que s'hagi d'obrir la qüestió entre monarquia o república perquè, afirma, "estem en una situació molt complexa per la crisi econòmica i sanitària, s'ha de buscar l'oportunitat necessària per abordar els debats amb eficàcia".  

 

Mentrestant, els reis Felip i Letícia visiten aquest dilluns Eivissa, en la seva última jornada d'estada a les Balears. Des del 7 d'agost han mantingut la seva agenda per demostrar normalitat enmig de la polèmica sobre el destí del rei emèrit Joan Carles.

 

La mesa del Parlament debatrà demà la publicació de la resolució sobre la monarquia

Aquest dimarts, a les deu del matí, la mesa del Parlament abordarà els escrits presentats pel grup parlamentari de Ciutadans en relació amb la publicació de la resolució sobre la monarquia.

Els lletrats de la cambra catalana es van negar a publicar alguns dels seus punts al "Butlletí oficial del Parlament de Catalunya" (BOPC) per possible "inconstitucionalitat". Són els referits a la reprovació del rei Felip VI i al conjunt de la monarquia espanyola per la "repressió i laminació dels drets del poble català".

El president de la Generalitat, Quim Torra, va instar el president del Parlament, Roger Torrent, a destituir el secretari general de la cambra per la supressió dels articles citats. Ciutadans hi va respondre amb un escrit que demana explicitar el suport del Parlament a Xavier Muro i la resta de lletrats.

 

ARXIVAT A:
MonarquiaBorbonsCasa Reial espanyola
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut