La Fiscalia del Suprem investigarà Joan Carles per suposada corrupció amb l'AVE a la Meca

La investigació sobre la gestió del rei emèrit, però, serà a partir del juny del 2014, quan va perdre la inviolabilitat

RedaccióActualitzat

El rei emèrit Joan Carles I de Borbó serà investigat per la Fiscalia del Tribunal Suprem en relació amb les moltes sospites de corrupció en la seva gestió de l'AVE a la Meca, a l'Aràbia Saudita. La fiscalia del Tribunal Suprem ha assumit una investigació que podria acabar amb el rei emèrit jutjat per la sala segona de l'alt tribunal.

La investigació, però, serà només a partir del juny del 2014, quan Joan Carles va passar a ser rei emèrit i va perdre la inviolabilitat, i s'investigarà des del Suprem perquè encara és aforat.

La investigació es refereix a la fase II de la construcció de la línia de ferrocarril anomenada l'"AVE del desert", que uneix les ciutats de Medina i la Meca. La intenció és determinar si hi ha delictes penals que se li puguin imputar amb posterioritat al juny del 2014.

Els negocis del rei emèrit fa temps que estan en el punt de mira. Un diari suís va treure a principis de març que Joan Carles I va cobrar comissions milionàries pels negocis que va fer amb l'Aràbia Saudita i Bahrain, comissions que van anar a parar a un compte bancari de Suïssa.

Joan Carles I els hauria ingressat a nom d'una entitat de la qual el rei Felip VI n'hauria estat segon beneficiari.

El rei emèrit amb el seu fill, Felip VI
El rei emèrit amb el seu fill, Felip VI (CCMA)

Part d'aquests diners el 2012 s'haurien lliurat a l'amiga del monarca Corinna Larsen, que els hauria dipositat a la filial d'un altre banc de Ginebra a les illes Bahames.

Justament aquest diumenge, es va emetre una àmplia investigació de la televisió basca EITB --que aquest diumenge es podrà veure per TV3-- sobre la corrupció a la Corona en què l'examant del rei Joan Carles, Corinna Larson, denuncia una operació d'amenaces contra ella de la qual n'estava al corrent el rei Felip VI.

Tots aquests moviments estan sota investigació criminal per les autoritats suïsses, que les consideren "sospitoses d'emblanquiment de capitals".

Al maig, el gestor del rei emèrit a Ginebra, Arturo Fasana, que també està sota investigació, va assegurar que Joan Carles I li va portar en persona, dins una maleta, 1,7 milions a la seva casa de Ginebra.

Per tot plegat, el rei Felip VI va renunciar a la seva herència i va retirar l'assignació al seu pare. Tot i això, el 18 de març, moltes cassoles van repicar als balcons en senyal de protesta i mitjans internacionals com Le Monde s'han fet ressò dels negocis obscurs de Joan Carles.

 

 

 

ARXIVAT A:
MonarquiaCorrupció
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut