El PSOE marxa de vacances confiant que Junts votarà a favor de la investidura de Sánchez

Els socialistes han ofert a ERC i Junts tenir grup propi al Congrés, malgrat que no compten amb els 15 diputats necessaris

Actualitzat

Optimisme a la cúpula socialista per a la investidura de Pedro Sánchez. Els del PSOE confien en repetir l'acord de govern amb Sumar, els vots d'ERC, Bildu, PNB, BNG, i almenys l'abstenció de Junts, a qui encara falta convèncer.

Per ara el PSOE ha posat la seva primera oferta sobre la taula: grup propi al Congrés per als partits independentistes catalans que, amb a la davallada de vots, no sumen els 15 diputats necessaris per a tenir-lo i necessitarien el vistiplau de la mesa del parlament espanyol. I en això, el PSOE hi podria ajudar.

Ara bé, fonts de Junts ja han apuntat que no n'hi haurà prou amb el grup propi. Es mantenen en les demandes que arrosseguen des de fa anys: amnistia i autodeterminació.

El repartiment dels escons després de les eleccions generals d'aquest diumenge els ha donat a Junts la clau per a facilitar la governabilitat al Congrés, però ja han repetit diverses vegades que es van presentar als comicis "per defensar Catalunya, no per salvar l'Estat espanyol i la seva governabilitat".

Tot i això, el PSOE i Sumar se'n van de vacances dient que és impossible que Feijóo sigui president i que negociaran amb l'anomenat "bloc d'investidura" i amb Junts perquè Sánchez governi. Fins i tot des de la cúpula socialista s'assegura que hi haurà acord amb els independentistes, però que es farà amb discreció.

Els punts clau de la negociació

Des de Junts, que ara es veu fort per a una negociació de màxims, es parla primer d'amnistia a tots els encausats del procés; una solució que --insisteixen-- no ha de ser personal, en referència a Carles Puigdemont.

I segon, de l'autodeterminació; traspàs de competències per a la celebració d'un referèndum. En el cas que hi hagi negociació, els seus negociadors seran el mateix Puigdemont, Turull i Nogueras

Carles Puigdemont intervé per videoconferència en un míting de Junts a Barcelona (EFE/ Enric Fontcuberta)

A Esquerra, per bé que estan d'acord amb els postulats de Junts, són més partidaris d'una negociació gradual en què el PSOE pugui digerir pas a pas: posar fi al dèficit fiscal, traspàs de rodalies i avançar en l'autodeterminació.

Tal com ja s'ha explicat, els Comuns han enviat un emissari, Jaume Asens, per explorar l'entorn de Puigdemont, i per part d'Esquerra se sap que Marta Rovira i Jordi Turull han parlat per elaborar una estratègia, un extrem, però, que Junts nega.   

Tot això, en un context on plana l'ombra de la repetició electoral si no s'arriba a cap acord i on després dels resultats de diumenge s'evidencia que el moviment independentista pot haver esgotat un cicle i que se n'obre un de nou, que encara està per definir cap on va.  

El PP també negocia

Per la seva banda els populars també hi ha negociacions per formar govern amb Vox. El PP no es rendeix i assegura que continuarà apel·lant a alguns grups, inclòs el PSOE, per evitar un govern amb molts partits, amb moltes exigències i amb el vistiplau de Carles Puigdemont.

Per a la portaveu del grup parlamentari del PP, Cuca Gamarra, el PSOE canvia Madrid per Waterloo:

"Perquè hi pugui haver una altra investidura alternativa a la d'Alberto Nuñez Feijóo, estem canviant la capital d'Espanya que deixaria d'estar a Madrid per passar a Waterloo."

Vox culpa l'estratègia del PP de la seva davallada electoral i diuen que estarien disposats a donar el sí a Feijóo si aquest aconseguís el suport, ara més que improbable del PSOE. Ho ha explicat aquest dimecres al matí el portaveu al Congrés de Vox, Iván Espinosa:

"Nosaltres donaríem suport, no seríem un obstacle, en un govern en el qual el senyor Feijóo aconseguís, el que probablement crec que és el que podem aconseguir, que és el vot favorable de molts socialistes. Aquest partit socialista que jo conec"

Una hipòtesi difícil i encara més després que el PP ha reactivat la negociació amb VOX per fer govern a Aragó i Múrcia.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCPPPSOEEleccions Generals 2023 - 23JSumar
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut