El deute s'ha de pagar a 22 municipis (iStock)

Educació haurà de pagar ja els 28 milions que deu a llars d'infants municipals

S'hauran de fer efectius en un únic pagament, abans de 3 mesos, als 22 municipis que van denunciar la retirada de la subvenció

RedaccióActualitzat

La Generalitat té 3 mesos per pagar 28 milions d'euros als ajuntaments que van denunciar la retirada de la subvenció a les llars d'infants municipals.

Entre els anys 2012 i 2015, durant l'etapa de la consellera Rigau, es va reduir l'aportació que feia la Generalitat de 1.800 a 1.300 euros per alumne i curs, uns diners que, amb les retallades, els municipis no van rebre.

Això va suposar més despesa a assumir pels ajuntaments i les famílies. Després d'anys als jutjats, ara el TSJC obliga Educació a fer efectiu, en un únic pagament, aquest deute a 22 municipis.

Fins a 36 municipis van denunciar la Generalitat inicialment, tot i que alguns, durant aquests anys, han abandonat la causa.

L'any 2017 ja es van començar a dictar les primeres sentències, que van ser favorables als demandants i per les quals la Generalitat havia de pagar el deute pendent, unes sentències que el govern va recórrer.

Finalment, aquest dilluns, la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC ha ordenat que la Generalitat aboni immediatament i en un sol pagament als municipis demandants la part proporcional que els deu de les escoles bressol de titularitat municipal dels cursos 2012-13, 2013-14 i 2014-15, que és de 1.300 euros per alumne i curs.

L'import del deute és de 24.023.116 d'euros i els interessos corresponents sumen fins a 3.664.676 més, i per això l'import final a abonar arriba gairebé als 28 milions d'euros.

La llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, regula que les escoles bressol es financin amb un sistema de terços entre la Generalitat, els ajuntaments i les famílies, cosa que va passar fins al curs 2012-13, quan a causa de l'arribada de les retallades, el govern va deixar d'assumir el terç corresponent.

El gener del 2012 la Generalitat ja va anunciar una retallada en el finançament de les escoles bressol, i va proposar compensar l'encariment de les quotes amb més beques i ajuts.

Més de 1.700 escoles bressol

A Catalunya hi ha més de 1.700 llars d'infants, la majoria de les quals són públiques: 926 de titularitat municipal, repartides en 566 municipis, i 42 de la Generalitat. La resta, 718, són privades. A més, hi ha 77 escoles bressol rurals.

L'abril de l'any passat la Generalitat va anunciar que el curs de P2 seria gratuït a les escoles bressol públiques a partir del setembre i que, en el cas de les privades, les famílies tindrien una rebaixa de 800 euros per alumne i curs, un estalvi d'uns 72 euros al mes dels 285 que paguen de mitjana.

A finals d'any també va anunciar que està estudiant que les escoles puguin acollir el curs d'infantil 2 on no hi hagi prou places a l'escola bressol, després que ho demanés l'Ajuntament de Terrassa. No va concretar, però, si la mesura començaria el curs vinent ni si es podria aplicar en altres municipis.

ARXIVAT A:
Educació Judicial
Anar al contingut