Un carrer de vianants de Copenhaguen (Pixabay)

Dinamarca "dona la benvinguda a la vida prepandèmia" malgrat el rècord de contagis

El govern danès elimina les restriccions a partir de dimarts per la menor perillositat de la variant òmicron i l'alta taxa de vacunació

Sílvia MateuActualitzat

"Estem a punt de sortir de l'ombra del coronavirus, diem adeu a les restriccions i li donem la benvinguda a la vida que teníem abans". Així ha anunciat la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, que a partir del febrer s'eliminen les restriccions imposades per evitar la propagació de la covid en l'última onada: desapareixen les mascaretes en interiors i les limitacions en la restauració, la vida cultural i social i reobren les discoteques.

Dinamarca considera oficialment que "ha passat la fase crítica", encara que la pandèmia continuï. L'eliminació de les restriccions té l'aval de la comissió de científics que assessora el govern des del començament de la covid.


Rècord de contagis

El canvi d'estratègia coincideix amb unes quotes rècord de contagis, però amb la variant òmicron, menys perillosa, com a protagonista. Frederiksen ha destacat en aquest sentit que "s'ha trencat la corba ascendent de malalts greus".

Cada dia es detecten gairebé 46.000 nous casos de covid al país, si mirem la mitjana de l'última setmana. Això és nou vegades més que fa un any, en el pic de la segona onada. Però hi ha menys malalts que arriben als hospitals, no arriben a 900, i només 40 són a les UCI, la meitat que fa unes setmanes.

També cal tenir en compte que entre un 30 i un 40% dels ingressats són persones hospitalitzades per altres raons i que després han donat positiu de covid.

Un altre factor decisiu, segons la primera ministra, és l'alt percentatge de vacunació, amb un 80,6 % dels danesos que han rebut la pauta completa i un 60% amb la dosi de reforç.

Sense pressió hospitalària

Dinamarca és un dels països del món que fa més proves per detectar la covid i els testos són gratuïts, cosa que ha ajudat molt a tenir dades actualitzades sobre l'evolució de la pandèmia.

El grau de detecció de la malaltia és molt alt i s'acosta a un 1% de la població cada dia, amb la previsió que no s'arribi a gaire més.

L'entrada als hospitals és significativa, però hi ha pocs malalts a l'UCI i, davant d'això, les autoritats creuen que "els hospitals no tindran problemes, podran operar i no tindran una càrrega enorme per la covid, de manera que es pot anar normalitzant la situació, segons ha explicat l'investigador del grup BIOCOM-SC de la UPC, Enric Álvarez, en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio.

Álvarez també ha explicat que aquesta estratègia és la que previsiblement se seguirà a Europa. Els experts confien que es puguin eliminar les restriccions a mesura que s'arriba al pic.

En declaracions a TV3, l'epidemiòleg Antoni Trilla, de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha qualificat de "pas endavant força valent" el que ha fet Dinamarca, i ha dit que aquí "ens falta la força del seu sistema sanitari", encara que les xifres de vacunació siguin equivalents i que els casos d'òmicron siguin lleus per a la majoria de la gent.

Ara per ara no hi ha saturació a les UCI dels hospitals danesos per la covid

Tres fases

Les autoritats daneses compten que les xifres de contagi es mantindran altes durant unes quantes setmanes, però troben desproporcionat mantenir les restriccions. Frederiksen ha plantejat un escenari amb tres fases.

En una primera fase, que pot durar fins a la primavera, continuen les recomanacions per protegir els grups de risc, com l'ús de mascaretes en residències. També és obligatori el test negatiu per entrar al país i fer un període de quarantena.

Després d'això, fins a la tardor es planteja una segona fase de vigilància i preparació per a la tercera fase, a l'hivern, on és "molt possible" que part de la població o potser tothom s'hagi de vacunar una altra vegada.

Dinamarca va ser un dels primers països europeus que van eliminar totes les restriccions el 10 de setembre, però dos mesos després, amb la pujada dels contagis, va introduir algunes mesures, i al desembre, amb l'explosió de l'òmicron, en va adoptar de més severes.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut