Diverses persones amb mascareta caminen per Barcelona
La major part de restriccions es podrien eliminar aviat, segons alguns experts (Europa Press/David Zorrakino)

Els experts confien que es puguin eliminar restriccions perquè s'està arribant al pic

Experts com el doctor Robert Güerri o l'investigador Daniel López Codina coincideixen en què la sisena onada s'està frenant però que cal seguir sent prudents

RedaccióActualitzat

Els experts que no perden cap detall de les dades de la covid coincideixen a dir que la sisena onada s'està frenant. L'investigador del grup de Recerca de Biologia Computacional de la UPC, Daniel López Codina, creu que el pic de contagis podria arribar al llarg de la setmana que ve. Això, si no és que "ja s'ha produït", un escenari que també es contempla.

Per la seva banda, Robert Güerri, coordinador d'hospitalització covid-19 de l'Hospital del Mar de Barcelona afirma que les dades de positivitat i infecció comunitària "s'aplanen i fins i tot comencen a baixar".

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'ha pronunciat en la mateixa línia però ha estat més caut en dir que espera que el 21 de gener, quan s'acaben les restriccions actuals, ja s'haurà arribat al pic i es podrà "començar a treure el cap".


López Codina: "En 15 dies es podrien relaxar mesures"

En una entrevista al canal 3/24, l'investigador del BIOCOMSC Daniel López Codina ha afirmat que creu que d'aquí quinze dies es podrien suprimir la majoria de les mesures restrictives vigents.

Segons López Codina, les festes de Nadal encara "no es veuen plenament" als hospitals perquè no han passat 10 dies des del dia de Reis. Ara, el sistema està saturat però amb "una certa estabilitat".

L'investigador s'ha fixat en el "mirall d'altres països com Dinamarca" per concloure que a Catalunya "hi haurà una frenada en pocs dies, probablement la setmana que ve. Ara desaccelerem, hem de veure si podem decréixer".

I matisa: "Pot ser que ja hàgim arribat al pic, no ens podem atrevir a afirmar-ho amb rotunditat". Considera que "les mesures restrictives van funcionar per frenar la progressió de les UCI dels hospitals" i van "frenar la delta" però amb la variant òmicron no s'ha aconseguit "del tot".

Amb tot, l'integrant del BIOCOMSC creu que "no cal prendre més mesures, probablement, però sí cal ser pacients per comprovar que aconseguim reduir els contagis."

I afegeix: "Potser d'aquí 15 dies les restriccions es poden començar a treure. Ara no és el moment de fer canvis radicals, tenim gairebé 500 UCI, però no esperem que creixin gaire més."

Davant la represa del curs d'escolar amb un protocol més flexible diu: "És d'esperar que hi hagi un percentatge de contagis similar al que afecta tota la població, amb incidència molt alta, però el vessant social també es deu haver posat a la balança".


Güerri: la flexibilització a l'escola és un "mal menor"

En una entrevista al programa "El Suplement" de Catalunya Ràdio, el doctor Robert Güerri, considera que la situació actual és "radicalment diferent" del gener de l'any passat, quan es va tornar a aplicar el confinament municipal.

"Les dades de positivitat i infecció comunitària s'aplanen i comencen fins i tot a baixar", ha dit. "Crec que estem en un punt en què no faran falta moltes més mesures".

Pel que fa al retorn a l'escola, en què un sol positiu no farà confinar tota la classe, Güerri ho ha qualificat de "mal menor": "Crec que si amb un sol cas positiu s'hagués de confinar la classe no es podria començar el curs."


Testos d'antígens: mostres també a la boca

El doctor també ha confirmat "la utilitat dels autotestos d'antígens, si es fan bé els aïllaments" i ha concretat que "òmicron té un procés reproductiu a la boca i comença abans allà i al coll, que no pas al nas".

Per tant, diu que "és possible diagnosticar la malaltia abans si agafem mostres de la gola i del nas" i que a casa seva és com ho han fet: "Primer cal agafar una mostra a la boca, passada la campaneta i tocant la paret de darrere. I després prendre les mostres del nas".

A la pregunta de quan es podrà "conviure amb el virus" sense restriccions, Güerri aposta per "calcular bé el moment, que no és ara" i vigilar que no hi hagi "creixement exponencial descontrolat". "Si la incidència ha baixat prou, hi haurà un moment en què es podrà assumir", assegura.

ARXIVAT A:
CiènciaCoronavirus Confinament Covid-19Certificat CovidÒmicron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut