El fins avui president de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy (Reuters/Ken Cedeno)
El fins avui president de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy (Reuters/Ken Cedeno)

Destitueixen el president del Congrés dels Estats Units per primera vegada a la història

El republicà Kevin McCarthy, cessat en una votació en què s'han unit els demòcrates i l'ala més trumpista del seu propi partit

Redacció/AgènciesActualitzat

Per primera vegada a la història, un president de la Cambra de Representants dels Estats Units ha estat destituït. El republicà Kevin McCarthy, escollit el gener d'aquest mateix any, ha perdut el càrrec en una votació que ha tirat endavant amb 216 vots a favor i 210 en contra.

És la primera vegada que una moció d'aquest tipus tira endavant. A McCarthy el substituirà de forma interina el també republicà Patrick McHenry. No hi ha cap norma que estableixi quant de temps es pot prolongar una presidència interina.

El cessament del president de la cambra afegeix encara més incertesa a la política nord-americana. La destitució arriba en plena negociació per als pressupostos de l'actual any fiscal, amb l'amenaça d'un tancament de l'administració a l'horitzó. També és una incògnita què pot passar amb l'ajuda dels Estats Units a Ucraïna, que va quedar fora de l'acord per evitar el tancament.

La moció que ha fet caure McCarthy la va presentar el també republicà Matt Gaetz, representant del sector més radical del partit. Gaetz forma part de l'anomenat "Freedom Caucus", és a dir, el Caucus de la Llibertat, l'ala del Partit Republicà més afí a Donald Trump.

Matt Gaetz, el congressista republicà que ha presentat la moció per destituir McCarthy
Matt Gaetz, el congressista republicà que ha presentat la moció per destituir McCarthy (Reuters/Jonathan Ernst)

Resposta a l'acord de McCarthy amb alguns demòcrates

Gaetz va presentar la moció com a represàlia per les concessions que, al seu entendre, havia tingut McCarthy cap als demòcrates. La setmana passada, McCarthy va aconseguir el suport de diversos representants demòcrates per tirar endavant la llei que va ampliar durant 45 dies el finançament de l'administració en qüestions clau, un fet que va evitar el tancament del govern.

De fet, al gener McCarthy ja va tenir dificultats per aconseguir ser escollit arran d'un intent de boicot per part de l'ala trumpista del Partit Republicà. Van caldre 15 votacions i concessions a l'ala més radical dels republicans fins que va aconseguir el suport de la majoria de la cambra.

El fins ara president de la cambra confiava a aconseguir el suport de prou demòcrates per compensar els vots en contra dels republicans més radicals i així poder continuar en el càrrec.

Finalment, però, el líder de la minoria demòcrata, Hakeem Jeffries, ha ordenat als representants del seu partit que votessin a favor de revocar McCarthy.

El líder de la minoria demòcrata a la Cambra de Representants, Hakeem Jeffries
El líder de la minoria demòcrata a la Cambra de Representants, Hakeem Jeffries (Reuters/Ken Cedeno)

Des de fa més d'un segle, només dos presidents de la Cambra de Representants havien hagut d'afrontar mocions per destituir-los. Van ser els republicans Joseph Cannon, l'any 1910, i John Boehner, el 2015.

Tant en un cas com en l'altre les mocions no van prosperar.

 

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut