Les negociacions d'última hora al Capitoli han aturat provisionalment el shutdown del govern federal (Reuters/Ken Cedeno)

Acord provisional per ajornar 45 dies el tancament de l'administració als Estats Units

Tres hores abans que acabés el termini, el Senat ha donat llum verda a l'acord de la Cambra de Representants per evitar el shutdown

RedaccióActualitzat

Faltaven només tres hores per a la mitjanit a la costa Est dels Estats Units, l'hora límit, quan el Senat ha aprovat l'acord assolit prèviament a la Cambra de Representants. És només un acord provisional que permetrà que el govern federal es pugui continuar finançant durant 45 dies més i evita, de moment, el tancament de l'administració, conegut com a shutdown.

Fins a 88 senadors han votat a favor de la proposta, i 9 ho han fet en contra, cosa que dona marge perquè s'arribi a un acord definitiu entre demòcrates i republicans el 17 de novembre com a molt tard.

El republicà Kevin McCarthy, president de la Cambra de Representants, s'enfronta al sectors més radicals del partit (Reuters/Ken Cedeno)

Abans, a la Cambra de Representants, presidida pel republicà Kevin McCarthy, l'acord bipartidista s'havia assolit amb 334 vots a favor, 209 de congressistes demòcrates i 125 de republicans.

Per tant, ha agradat més als demòcrates que als republicans, que tenen la majoria de la cambra. Un total de 91 republicans hi han votat en contra, molts d'ells pertanyents al grup de congressistes més radicals que estan entorpint l'aprovació del pressupost del país demanant més retallades.


Què suposaria el shutdown?

El shutdown implica tancar caixa i no poder fer cap despesa si no hi ha acord per aprovar els pressupostos abans no comenci l'any fiscal, que als Estats Units és l'1 d'octubre. Suposa, per tant, el bloqueig del govern federal i que bona part de l'administració pública deixa de funcionar perquè no està autoritzada a assumir més pagaments.

Això vol dir no poder pagar les nòmines dels treballadors, que marxarien a casa, tret dels considerats essencials, que haurien d'anar a treballar sense cobrar.

També deixarien d'estar en marxa algunes ajudes socials i tancarien els museus públics i els parcs nacionals, per exemple.

Declaracions del Partit Republicà a la premsa després d'una reunió al Capitoli, reflectides en un mirall (Reuters/Jonathan Ernst)

El president dels EUA, Joe Biden, fa dies que avisa de la necessitat d'arribar a un acord perquè, si no, "molta feina fonamental en ciència o salut es veuria afectada, des de la recerca contra el càncer fins a la seguretat alimentària". I afegeix:

"Els americans necessiten que els nostres amics republicans a la Cambra de Representants facin la seva feina: donar finançament al govern."


I encara hi hauria altres efectes. S'aturaria la publicació d'estadístiques d'ocupació i inflació, i això podria alterar les decisions de la Reserva Federal d'apujar els tipus, ja que són dues dades bàsiques per prendre la decisió.  


Per què costa tant aprovar aquests pressupostos?

Les majories ajustadíssimes amb què funciona el Congrés dels Estats Units i, sobretot, els equilibris interns del Partit Republicà són els responsables d'aquesta dificultat per assolir un acord bipartidista.

McCarthy ha de triar entre evitar el tancament del govern amb un acord amb els demòcrates, o que l'ala radical del seu partit, que fa temps que el té en el punt de mira, pugui descavalcar-lo del càrrec.

La republicana Lauren Boebert surt d'una reunió del Partit Republicà que ha acabat sense acord (Reuters/Jonathan Ernst)

Fins ara, McCarthy, que ja ha fet moltes concessions als ultraconservadors republicans, ha vist com l'humiliaven en impedir que progressés la seva proposició de llei. I és que en volen més: retallades draconianes en la despesa pública, més recursos a la frontera i menys ajuda per a Ucraïna, que, de moment, ha quedat fora de l'acord provisional. Unes exigències que la majoria de la cambra diu que no pot assumir.

L'última vegada que el país va viure un episodi similar va ser el 2018, durant l'administració Trump, i va durar 36 dies.

 

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut