Barcelona

Cursos obligatoris sobre violència masclista per als jutges que s'especialitzin

El poder judicial engega formació específica amb perspectiva de gènere perquè jutges i magistrats es posin en la pell de les víctimes

RedaccióActualitzat

El Consell General del Poder Judicial posa en marxa cursos obligatoris sobre violència masclista per als jutges que es vulguin especialitzar en qualsevol àmbit. La formació és específica en perspectiva de gènere i està dissenyada per aprendre a posar-se en la pell de les dones.

Les víctimes de violència contra les dones no paren de créixer. L'any passat es van denunciar 3.160 casos a Catalunya, un 14% més que l'any anterior. Però les xifres es queden curtes perquè moltes dones encara no s'atreveixen a denunciar el seu cas. S'inhibeixen per diversos motius, un perquè el sistema no sempre està preparat.

 

Indignació per la sentència de La Manada

 

Tampoc ajuden casos de sentències polèmics que han encès la indignació al carrer, com la de La Manada o la pena mínima, al febrer, als acusats de violar en grup una noia discapacitada a Lleida perquè "no s'hi va resistir prou".

 

Judici per la violació d'una discapacitada a Lleida

 

L'advocada Ester Garcia acompanya dones víctimes de violència masclista des de fa 20 anys. Denuncia que passen per un viacrucis judicial, llarg i en què sovint les dones se senten qüestionades en lloc d'interrogades. És el que es coneix com "revictimització":
 

"Ja no demano empatia, que també, demano que se les escolti. Si a una dona la primera pregunta que li fas és 'per què has trigat tant a denunciar?', ja es queda bloquejada. O si el jutge parla amb un to de veu alt o li diu 'calleu', ja la deixa bloquejada."

 

Ester Garcia, advocada especialitzada en violència contra les dones

 

Els nou cursos sobre perspectiva de gènere volen impedir aquests comportament entre els jutges i magistrats. Carlos Alfaro Pascual, magistrat del jutjat de violència sobre la dona a Barcelona, ja hi està inscrit:

 

"El problema és que els jutges tenim una formació jurídica, molt dret, però ens falta psicologia, eines..."

 

Carlos Alfaro, magistrat del jutjat de violència sobre la dona a Barcelona

 

Empatia amb les víctimes

Fa dos mesos, el Departament de Justícia va posar en marxa l'Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista per examinar el funcionament dels òrgans implicats en l'eradicació de la violència masclista. Núria Cleries, vicepresidenta de l'Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista, assegura que el tracte a la víctima ha de ser diferent:

 

"Saber que al moment de declarar la dona necessita temps, perquè s'ha de remuntar molt enllà i tu t'has d'armar de paciència."

 

Per millorar protocols, l'objectiu dels cursos és arribar als professionals dels diferents òrgans judicials, dels serveis penitenciaris, de la justícia juvenil, de les mesures penals alternatives i del servei d'atenció a la víctima.

ARXIVAT A:
Violència masclistaAgressió sexualJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut