Crisi humanitària al Sudan: mig miler de morts i desenes de milers de desplaçats

El conflicte armat entre l'exèrcit i les Forces de Suport Ràpid, principal grup paramilitar del país, va esclatar fa tres setmanes

Actualitzat

La guerra al Sudan entra en la tercera setmana enmig de combats, atacs aeris i l'evacuació massiva de milers de persones. Els intents de mediació i diàleg no han servit de res i regna el caos a moltes zones.

Desenes de milers de sudanesos han fugit als països veïns, i els que no poden intenten sobreviure sovint sense llum, aigua ni menjar. Ja es parla de més de mig miler de morts i més de 4.500 ferits des que van començar els enfrontaments entre l'exèrcit i les Forces de Suport Ràpid (FSR), el principal grup paramilitar del país.

Els Estats Units han completat aquest dissabte una operació per evacuar els ciutadans nord-americans del Sudan. El portaveu del Departament d'Estat, Matthew Miller, ha confirmat que el comboi que transportava ciutadans dels EUA, personal local i persones d'altres països ha arribat sense contratemps a Port Sudan, a la riba del mar Roig.

Diversos països han completat el procés d'evacuació del personal de les seves ambaixades i dels expatriats que vivien al Sudan. Ara fa una setmana, avions de l'exèrcit de l'aire espanyol van sortir de la capital sudanesa amb una vuitantena de persones, entre membres de la delegació diplomàtica i expatriats que residien al país i també ciutadans d'altres països europeus i llatinoamericans. 

Les organitzacions humanitàries sobre el terreny adverteixen que s'hi pot repetir una tragèdia de grans proporcions si el conflicte s'allarga.

Un avió amb persones evacuades de Khartum per l'exèrcit britànic
Un avió amb persones evacuades de Khartum per l'exèrcit britànic (Reuters)


Els estrangers de països rics no han tingut excessives dificultats per abandonar el Sudan, per Port Sudan i cap a l'Aràbia Saudita. 

Però els 100.000 sudanesos que fins ara han pogut fugir de la guerra han hagut de fer-ho cap a la precarietat que ofereixen Líbia, Egipte, Eritrea, Etiòpia, el Sudan del Sud, la República Centreafricana i, sobretot, el Txad, on ja malviuen els refugiats del genocidi de Darfur, al Sudan, de fa dues dècades.

Anys de sequera i quatre dècades de dictadura gairebé ininterrompuda han deixat el país exhaust i davant una crisi humanitària provocada per la guerra.

Al capdavant de les dues faccions en lluita al Sudan, el cap de les forces armades i dirigent de facto del país, Abdel Fattah al-Burhan, i el seu antic ajudant en el cop d'estat de fa dos anys, Mohamed Hamdan Dagalo, àlies Hemedti, tots dos situats a la llista dels homes més rics d'un dels països més empobrits de l'Àfrica. 

 


 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut