Desenes de morts al Sudan pels enfrontaments entre exèrcit i paramilitars

El país torna a estar a prop d'una guerra civil quan havia iniciat la transició cap a la restauració democràtica

RedaccióActualitzat

Almenys 56 civils han mort al Sudan a causa dels enfrontaments entre l'exèrcit i les Forces de Suport Ràpid (FSR), el principal grup paramilitar del país, que han esclatat aquest dissabte.

Són dades del Comitè Central de Metges, que també ha informat que almenys 595 persones han resultat ferides, desenes de les quals en estat crític. En la xifra de ferits hi inclouen militars i paramilitars.

Alerten, a més, que el nombre real de víctimes podria ser més alt, perquè hi ha regions del país que han quedat aïllades, a les quals no han pogut tenir accés.

Cos d'una persona que seria un militar en un carrer de Khartum (Reuters/Bakri Jad)

Entre les víctimes mortals hi ha tres treballadors del Programa Mundial d'Aliments (PMA) de l'ONU, que ha anunciat la suspensió temporal de les operacions al Sudan. 

Aquest diumenge al matí s'han tornat a sentir trets i enfrontaments armats als carrers de Khartum, la capital. És el segon dia de violència i confusió al Sudan des d'aquest dissabte, quan l'exèrcit i els paramilitars de les anomenades Forces Ràpides de Suport s'han acusat mútuament d'haver iniciat les hostilitats.

Eliott Brachet, un periodista freelance que treballa per a diversos mitjans francesos, informa aquest matí a Twitter de "combats intensos al cor de Khartum", localitzats al voltant de la seu de l'exèrcit i de bases militars de la capital i d'altres ciutats.


Brachet diu que hi ha combats a les principals ciutats del Sudan, i parla de Merowe, al nord; d'al-Ubait, al centre; de Port-Sudan i Kassala, a l'est, al mar Roig; i al Darfur.

Les dues parts han decretat un alto el foc humanitari temporal de tres hores, però a la capital i arreu del país continua regnant el caos.

Una situació, doncs, que torna a situar el Sudan a prop d'una guerra civil quan el país encara lluitava per recuperar un govern civil després d'anys de lluites pel poder i cops d'estat.


Tensió entre l'exèrcit i els paramilitars

El conflicte arriba després de setmanes de tensió, centrada en la rivalitat entre el cap de l'exèrcit, el general Abdel Fattah al-Burhan, i el cap dels paramilitars, Mohamed Hamdan Dagalo, àlies Hemedti, enfrontats des que van liderar el cop d'estat de la tardor del 2021.

Malgrat tot, fa menys de quatre mesos Al-Burhan i Hemedti van firmar l'acord per retornar el poder als civils després d'una transició.

L'acord estableix que els paramilitars s'han d'integrar a l'exèrcit. Hi estan d'acord, però exigien un nou lideratge i una depuració de les forces armades, que, segons ells, estan plenes d'oficials islamistes.

Aquest dissabte, els paramilitars han dit que han pres el control del palau presidencial, actual residència d'al-Burhan, però l'exèrcit ho ha negat i ha acusat les FSR de difondre "notícies falses".

Els paramilitars asseguren que també controlen tres aeroports: el de Khartum, el més important del país, i dos més, Marawi, al nord, a la frontera amb Egipte, i Al-Obeid, al sud.

Mohanad Hashim, periodista freelance que treballa per a la BBC, ha fet un tuit que mostra homes uniformats armats al costat d'avions, que explica que són paramilitars a les pistes de l'aeroport de Khartum.

"Khartum està aïllada", afegeix Hashim.


En altres imatges publicades a les xarxes socials es veuen avions cremant, que serien a l'aeroport de Khartum.

Un caça de combat sobrevola Khartum (Reuters/Mohamed Nureldin Abdallah)

Imatges enregistrades per Reuters mostraven columnes de fum sobre Khartum, i periodistes d'aquesta agència han explicat que han vist artilleria i vehicles blindats pels carrers i han sentit trets d'armes pesants tant a prop de la caserna de l'exèrcit com de les FSR.

Altres testimonis parlen de persones refugiant-se en edificis i darrere de vehicles per evitar el foc creuat entre l'exèrcit i els paramilitars.

Hi ha hagut enfrontaments a la capital, Khartum, però també en altres ciutats del país.

Les FSR acusen l'exèrcit de donar suport a un complot dels partidaris de l'expresident Omar Hassan al-Bashir, destituït després d'estar gairebé 30 anys al poder.

L'exèrcit ha desplegat caces de combat, amb els quals ha bombardejat posicions dels paramilitars, que asseguren que les seves accions són la resposta a l'atac de l'exèrcit sudanès als campaments paramilitars de Soba, al sud de Khartum, que qualifiquen de "clara violació" del compromís de les forces armades amb la pau.

L'exèrcit, per la seva banda, acusa les FSR de "traïció" i d'haver comès una "brutal agressió" contra posicions militars a Khartum i en altres llocs del país, a les quals ha respost.

Volker Perthes, enviat de l'ONU al Sudan, ha parlat amb les dues parts per demanar-los el "cessament immediat de les hostilitats per a la seguretat de la població i per estalviar més violència al país".

El secretari general de l'ONU, António Guterres, també ha condemnat l'esclat de violència.


Des de la Unió Europea, l'alt representant exterior i de seguretat, Josep Borrell, ha demanat aturar la violència en un missatge a Twitter en què ha argumentat que "la protecció dels ciutadans és la prioritat".


Més tard, en un segon tuit, ha difós un comunicat en què la UE condemna la violència, remarca els "grans esforços" de l'exèrcit i les FSR en els últims mesos per fer tornar el Sudan al camí de la democràcia i alerta que els últims esdeveniments posen en perill aquests "guanys importants". 

ARXIVAT A:
Àfrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut