El concurs busca conscienciar la població sobre l'estalvi d'aigua

Com és la gespa més lletja del món? Un premi distingeix el jardí d'una dona de Tasmània

La curiosa distinció l'atorga una organització sueca que vol potenciar l'estalvi d'aigua i la jardineria respectuosa amb el medi ambient

RedaccióActualitzat

"És l'exemple més bonic de la gespa més poc atractiva per la causa més digna del món: la conservació de l'aigua".

Aquesta frase és la que ha servit al jurat del concurs de la Gespa Més Lletja del Món per atorgar la distinció d'enguany al pati d'una dona de Tasmània, Kathleen Murray, que no ha dubtat a deixar-se fotografiar enmig del seu jardí per celebrar la proesa.

Ho ha fet amb una samarreta del concurs que, segons apunten els mateixos organitzadors, es tracta d'una peça de roba reutilitzada. "Orgullosa propietària de la gespa més lletja del món", hi diu.

Per aprofundir en els motius que l'han fet guanyar, el jurat assegura que el jardí en qüestió és "el geni" d'aquesta edició, perquè utilitza l'humor per posar sobre la taula un tema tan seriós com és la sequera. 

Tot plegat ha merescut l'aval d'un guardó que, com apunten "premia aquells que estan disposats a proclamar amb orgull que la seva és una gespa que mereix mirades de disgust dels veïns i l'aplaudiment del món sencer".

La guanyadora s'ha fotografiat enmig de la gespa seca per celebrar la victòria (The World's Ugliest Lawn)

Una iniciativa sueca per al medi ambient

La iniciativa va sortir de la regió sueca de Gotland per fomentar l'estalvi d'aigua i la jardineria respectuosa amb el medi ambient, però s'ha acabat convertint en tot un fenomen mundial, amb competidors dels Estatus Units, Alemanya, França, Suècia, el Canadà, Croàcia o el Regne Unit.

Des de la seva primera edició, l'any 2022, el consum d'aigua de la regió de Gotland ha caigut un 5%, i les autoritats creuen que, en part, és gràcies a la competició que van posar en marxa.

"Moltes vegades la gent sent la pressió de tenir l'herba verda, però així poden dir que estan en aquesta competició, i per això no la reguen", destaquen.


La gespa, feta un nyap

Els organitzadors del discurs creuen que la pols que cobreix el jardí demostra que Murray no ha malgastat ni una gota d'aigua per regar-lo.

A més, la superfície està plena de forats provocats per bàndicuts salvatges, uns petits marsupials que són endèmics d'Austràlia.

En declaracions a The Guardian, la propietària del jardí ha explicat que a aquests animals els encanta furgar la terra per buscar menjar, i que a ella li encanta que se sentin lliures per entrar al seu terreny.

A més, destaca que a la zona no hi tenen aigua corrent i, per això, malgastar l'aigua que recull de la pluja per regar el jardí seria un pecat, tenint en compte que a l'estiu acostumen a quedar-se sense i depenen d'una cisterna. Això, és clar, sense comptar les hores que ara li queden lliures:

"Estic molt a favor dels caps de setmana sense preocupacions, especialment des que el meu exmarit es va emportar el tallagespa, el 2016."

En tot cas, no ho va tenir fàcil per guanyar el concurs perquè, segons els organitzadors, les imatges que van haver de veure durant les dues hores de deliberació eren del tot horribles.

Anar al contingut