Barcelona

Catalunya, València, les Balears i Múrcia celebren l'elecció del corredor, pero exigeixen al govern espanyol que compleixi

Els presidents de Catalunya, València, les Balears i Múrcia han celebrat que la Comissió Europea hagi inclòs finalment el corredor mediterrani entre les seves prioritats per invertir en projectes per a infraestructures. En un comunicat conjunt, els presidents autonòmics de Catalunya, Artur Mas; València, Alberto Fabra; Balears, José Ramón Bauzá; i Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, han mostrat la seva alegria per la decisió de la Comissió Europea, ja que consideren que "per primera vegada en la història" es trenca l'Espanya radial i es planteja una estructura en xarxa.

RedaccióActualitzat
Tot i això, els presidents d'aquestes quatre comunitats asseguren que el reconeixement europeu de la importància del corredor mediterrani suposa un "primer pas" i que ara toca reclamar al govern espanyol que compleixi tots els terminis i compromisos d'inversió per fer realitat "com més aviat millor" el corredor. En aquest sentit, el comunicat conclou: "Convé que el govern de l'Estat sigui coherent amb aquesta aposta. Els governs autonòmics que hem ajudat a impulsar-la mantindrem el nostre compromís, que és a favor de tots els ciutadans. El corredor fa més forta Europa i ens fa més forts a Europa".

A més, destaquen que el projecte ha comptat amb un gran consens territorial i polític, ja que és una iniciativa que "no va contra res i sí a favor de tots". En la mateixa línia, els quatre presidents autonòmics asseguren que el corredor mediterrani anirà a favor dels ciutadans catalans, valencians, balears i murcians, de tots els espanyols i també de tots els europeus, ja que es tracta d'una infraestructura "imprescindible".

Per tot plegat, Mas, Fabra, Bauzá i Valcárcel destaquen que la decisió de la Comissió Europea suposa un premi per a una tasca "molt intensa" de col·laboració entre els seus governs i les entitats de la societat civil que han apostat per aquesta infraestructura. "En aquest temps de dificultats calia que fóssim exigents i aportéssim tota la nostra capacitat de convicció", destaquen.

Per als presidents de Catalunya, València, Balears i Múrcia, a l'actual context de crisi econòmica suposa un fet "fonamental" que s'inverteixi en infraestructures que ajudin l'economia a tirar endavant, ja que "només les infraestructures que puguin ser més productives podran tenir cabuda en els pressupostos públics dels pròxims anys". Mas, Fabra, Bauzá i Valcárcel han recordat que els territoris per on passarà l'eix ferroviari mediterrani representen el 50% de l'economia espanyola, el 50% de la població i el 60% de les exportacions.

A més, han destacat que, segons els estudis de Fermed, el corredor suposarà un estalvi de 30.000 milions d'euros entre 2016 i 2045.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut