Biden durant el discurs d'aquest dilluns (Reuters / Jonathan Ernst)
Biden durant el discurs d'aquest dilluns (Reuters / Jonathan Ernst)

Biden suplica als nord-americans que es posin mascareta per frenar el coronavirus

En la primera mesura com a president electe, Biden anuncia la creació d'un grup de treball sobre la Covid-19 format per científics, metges i epidemiòlegs

Actualitzat

Joe Biden no prendrà possessió com a president dels Estats Units fins al 20 de gener, però el seu equip de transició ja s'ha posat en marxa i ell ha començat a treballar deixant clara la seva prioritat. En la primera mesura com a president electe, Biden ha format un equip de treball per lluitar contra el coronavirus i ha instat els nord-americans a fer servir la mascareta.

Biden s'ha reunit aquest dilluns amb una dotzena de científics, epidemiòlegs i metges per començar a preparar un pla d'acció que permeti millorar la situació en la lluita contra la pandèmia. El president electe ha recordat que, als Estats Units, la pandèmia és "una crisi que s'emporta un miler de vides al dia" i ha demanat als ciutadans que portin mascareta.

"Els ho suplico. Portin mascareta. Ho han de fer per vostès. Pels seus veïns. Una mascareta no és una declaració política, però sí una bona manera de començar a unir el país"

 

Biden mostra una mascareta, en el discurs que ha fet a Wilmington
Biden mostra una mascareta en el discurs que ha fet a Wilmington (Reuters / Jonathan Ernst)

 

En la primera intervenció pública de Biden des del discurs de dissabte, hores després d'haver-se proclamat guanyador de les eleccions, ha assegurat que l'amenaça "creixent" del coronavirus posa el país davant d'un "hivern molt fosc".

El mateix dia que els Estats Units han superat els 10 milions de contagis de coronavirus, l'oficina del president electe ha fet públiques les línies mestres del seu pla per combatre la pandèmia. Algunes de les mesures que implantarà Biden són garantir l'accés gratuït als testos de detecció de la malaltia, solucionar els problemes amb els equips de protecció individual (EPI) i proporcionar recomanacions "clares, coherents i basades en proves" sobre com prevenir els contagis.

 

Biden i Harris parlant amb el grup de treball sobre el coronavirus
Biden i Harris parlant amb el grup de treball sobre el coronavirus (Reuters / Jonathan Ernst)

 

La futura administració Biden, segons l'equip de transició, també vol assegurar que els recursos arribin a les escoles, els petits negocis i les famílies i portarà a terme una distribució "efectiva" dels tractaments. Això passa per una inversió de 25.000 milions de dòlars en la fabricació i repartiment de les futures vacunes.

Per últim, Biden buscarà un restabliment "immediat" de les relacions amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), de la qual Trump va retirar els Estats Units.

 

Sobre l'anunci que la vacuna de la farmacèutica Pfizer i BioNTech proporciona un 90% de protecció contra la malaltia, Biden s'ha mostrat prudent. Ha assenyalat que es tracta de "grans notícies", però que "encara falten mesos" perquè arribi "el final de la batalla contra el virus":

"Els nord-americans hauran de continuar basant-se en la mascareta, la distància social, el rastre de contactes, la neteja de mans i altres mesures per mantenir-se fora de perill fins ben entrat l'any que ve"

 

Els EUA superen els 10 milions de casos

Aquesta decisió del president electe arriba el mateix dia que els Estats Units han sobrepassat els 10 milions de casos confirmats de coronavirus, pràcticament una cinquena part del total que hi ha al món, segons el recompte que fa la Universitat Johns Hopkins.

Segons aquestes xifres, als EUA hi ha hagut 10.018.278 contagis de Covid-19 i un total de 237.742 morts. Les dades de la Johns Hopkins indiquen que el país concentra el 18,87% del total de defuncions per coronavirus.

Darrere dels Estats Units se situen el Brasil i l'Índia: en nombre de contagis, l'Índia és el segon país del món i Brasil, el tercer; pel que fa a morts, en canvi, el Brasil és el segon, i l'Índia, el tercer.

 

 

Trump acomiada el secretari de Defensa

Mentrestant, sense haver reconegut encara la derrota a les urnes, Donald Trump ha destituït de manera fulminant el secretari de Defensa, Mark Esper, que serà subsituït per Christopher C. Miller.

El nom d'Esper ja figurava com una de les possibles baixes del gabinet des que, a l'estiu, es va oposar a la proposta del president d'enviar unitats militars per sufocar els disturbis que hi va haver a diverses ciutats després de la mort de George Floyd sota custòdia policial.

 

El fins ara secretari de Defensa, Mark Esper
El fins ara secretari de Defensa, Mark Esper (Reuters / Erin Scott)

 

En dos missatges a Twitter, Trump s'ha mostrat convençut que Miller "farà una gran feina" i ha agraït els serveis a Esper:

 

 

 

Trump surt del cotxe oficial amb una gorra de 'Make America Great Again'
Trump surt del cotxe oficial amb una gorra de 'Make America Great Again' (Reuters / Carlos Barria)

 

ARXIVAT A:
Joe BidenEleccions Estats UnitsCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut