El president Trump fa responsable la Xina de l'expansió de la pandèmia, i l'OMS, de seguir els seus dictats (EFE EPA/Erin Schaff)

Trump trenca la relació amb l'OMS perquè diu que actua "a instàncies" de la Xina

Els Estats Units, amb 1.700.000 infectats i més de 102.000 morts, els país més afectat per la pandèmia de Covid-19

Actualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha confirmat aquest divendres que el seu país "acaba" la seva relació amb l'Organització Mundial de la Salut, OMS.
El president nord-americà ha fet efectiva l'amenaça de retirar el finançament i posar fi a la seva relació amb l'OMS. Trump, durant una conferència de premsa a la Casa Blanca, ha afegit que es redireccionaran fons cap a altres països amb necessitats urgents de salut pública.

"Acabem la nostra relació amb l'Organització Mundial de la Salut, que actua a instàncies de la Xina."

Per justificar la seva decisió, Trump acusa l'OMS d'actuar sota les directrius de la Xina en la gestió de la pandèmia del coronavirus. Segons ha dit en la mateix compareixença, Trump fa responsable la Xina de l'expansió del virus al món i especialment als Estat Units, així com de la crisi del país.

"La cobertura xinesa del virus de Wuhan va permetre que la malaltia es propagués arreu del món, i hagi provocat una pandèmia mundial que ha costat més de 100.000 vides americanes i més d'un milió de vides a tot el món".

"La Xina va assaltar les nostres fàbriques, ens va fer fora dels llocs de treball, va assolar les nostres indústries, va robar la nostra propietat intel·lectual i va violar els seus compromisos sota l'Organització Mundial del Comerç".

Trump ha fet efectiva l'amenaça de retirar el finançament a l'OMS (EFE EPA/Erin Shaff)

Un final anunciat

En una carta al director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a principis d'aquest mes de maig, Trump va amenaçar de tallar definitivament el finançament dels EUA a l'OMS i de "reconsiderar la nostra pertinença" si l'organisme internacional no es comprometia amb el que va anomenar "millores substancials" en el propers 30 dies.

Trump ja va fer un primer avís a mitjans d'abril quan va dir que la seva administració cessaria el finançament dels Estats Units a l'OMS, una mesura criticada que molts experts van dir que intentava canviar les culpes i que seria contraproduent per fer front a la crisi de salut pública.

Els Estats Units és el país que més aporta a l'OMS, on hi ha representats més de 190 països.

Als Estats Units s'han registrat més d'1.700.000 casos de COVID-19 amb més de 102.000 morts, segons un recompte de la Universitat Johns Hopkins. Les dues xifres són molt superiors a les de qualsevol altre país o regió.

ARXIVAT A:
Trump OMSEstats UnitsCoronavirus
Anar al contingut