Nou cas de violència policial als Estats Units: un home negre mor asfixiat per un agent

Quatre agents implicats han estat expulsats després d'immobilitzar el detingut amb el genoll damunt el coll durant uns minuts

Joaquim Lladó BerenguerActualitzat

Protestes i enfrontaments amb la policia a Minneapolis, al nord dels Estats Units, per la mort d'un ciutadà afroamericà custodiat per agents. Milers de persones s'han manifestat per la mort de George Floyd, unes hores abans. La protesta ha començat en una comissaria pròxima on van passar els fets. Agents antidisturbis han llançat gasos lacrimògens i pilotes de goma als manifestants, segons el diari The Star Tribune.

Els concentrats cridaven "No puc respirar", la mateixa frase que pronunciava Floyd mentre un dels agents el va tenir immobilitzat durant cinc minuts amb el genoll damunt del seu coll.

Unes imatges que es poden veure en un vídeo enregistrat per testimonis, a ple dia en un carrer de Minneapolis. El detingut és a terra, emmanillat, i els policies el mantenen a terra sense poder moure's.

 

 

Els serveis d'emergència se l'emporten quan ja ha perdut el coneixement, i acaba morint. Tenia 46 anys i estava acusat d'un delicte de frau. No anava armat. El cas ha despertat indignació i les autoritats han expulsat quatre dels agents implicats, que mantenen, però, el sou.

L'Oficina Federal d'Investigacions dels Estats Units i les autoritats de Minnesota han obert una investigació per aclarir els fets.

Una patrulla policial s'havia traslladat a un punt de la ciutat on s'havia denunciat un cas de frau. Concretament, la denúncia era per haver utilitzat un bitllet fals de 20 dòlars en un supermercat.

Segons el Departament de Policia de Minneapolis, els agents van trobar un home dins d'un cotxe amb símptomes d'estar drogat. Les mateixes fonts han afegit que quan se li va ordenar que sortís del vehicle, l'home es va resistir, el van emmanillar i el van treure fora. Un cop a terra, els policies van notar que tenia "dificultats mèdiques" i, segons els agents, van reclamar una ambulància, que el va traslladar a un centre de salut.

 

"Cinc minuts"

En una roda informativa al costat del cap de la policia, l'alcalde de Minneapolis, Jacob Frey, explicava el que havia vist al vídeo:

"Durant cinc minuts veiem com un agent blanc pressiona amb el seu genoll el coll d'un home negre. Cinc minuts!"

Quan una persona demana auxili se suposa que se l'ha d'auxiliar. Aquest agent es va equivocar en el sentit humà més bàsic. El que va passar la nit de dilluns va ser, simplement, horrible"

 

Nou cas de violència policial als Estats Units: un home negre mor asfixiat per un agent
Manifestants a Minneapolis reclamant justícia (Reuters/Eric Miller)
No puc respirar
Onada d'indignació a la ciutat on hi ha hagut la mort del ciutadà afroamericà (EFE/Craig Lassig)


En el vídeo es pot sentir com el detingut es queixa de manera reiterada:

"Em fa mal el coll. Tot em fa mal... aigua o alguna cosa, si us plau, si us plau... No puc respirar, agent, no puc respirar"


Durant la detenció, una dona avisa que l'home està sagnant pel nas. Un altre vianant diu a l'agent: "L'estàs impedint respirar, germà, Aixeca'l de terra". I un altre testimoni se sent que li comenta al policia: "T'estàs divertint. Ja el podries haver ficat en el cotxe, ja no es resisteix, res. Ho estàs passant bé, eh! El teu llenguatge corporal ho diu..."

L'agent no li va retirar el genoll al detingut fins que no va arribar l'ambulància. Dos infermers es van acostar a l'home i se'l van emportar. Ja no responia. Havia estat cinc minuts dient que no podia respirar.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsRacismePolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut