Biden promet unitat i guarir el país: "He vingut a recuperar l'ànima de la nació"

Kamala Harris ha recordat "les dones negres, asiàtiques, llatines i totes les dones", i ha dit que ella és la primera, però no serà l'última vicepresidenta dels EUA

RedaccióActualitzat

En un discurs triomfant des de la seva ciutat, Joe Biden ha assegurat que els nord-americans els han transmès una victòria "convincent, clara" i que "el poble ha guanyat amb 74 milions de vots, més que mai a la història". S'ha definit com un "demòcrata orgullós de ser-ho", però ha defensat que actuarà com el president de tots els nord-americans, demòcrates i republicans.

Biden ha fet el primer discurs un cop s'ha confirmat que serà el pròxim inquilí del Despatx Oval des del seu domicili actual, a la ciutat de Wilmington, a l'estat de Delaware. En un discurs que no ha superat els vint minuts, ni Joe Biden ni Kamala Harris han fet cap menció al president actual, Donald Trump.

Joe Biden ha promès ser un president que no divideixi, sinó que unifiqui el país. Ha dit que vol recuperar i reconstruir la classe mitjana, que ha definit com "la columna vertebral dels Estats Units":

"Ha guanyat l'alegria i l'esperança i la fe en l'endemà. Seré un president no per dividir sinó per unificar, el president dels EUA, no dels estats blaus o vermells. He arribat al càrrec per recuperar l'ànima de la nació. Vull que els Estats Units tornin a ser respectats arreu del món."

No ha estalviat en compliments a dues dones que, assegura, han estat essencials en la seva victòria: la seva dona Jill i la vicepresidenta Kamala Harris.

Biden ha destacat la figura de la seva vicepresidenta, Kamala Harris
Biden ha destacat la figura de la seva vicepresidenta, Kamala Harris (Reuters)

Ha demanat que es rebaixi la tensió en la vida política i ha dit que ara que han acabat les eleccions "és el moment de guarir els Estats Units", "aconseguir la justícia social i acabar amb el racisme sistèmic".

"Els qui heu votat Trump, entenc la vostra decepció. Jo també he perdut eleccions. Però és hora de donar-nos una oportunitat. No som enemics, som nord-americans."

Biden ha marcant la lluita contra la Covid com a prioritat quan arribi a la Casa Blanca i ha anunciat un pla per acabar amb la pandèmia:

"Designaré un grup d'experts i científics de transició per tenir un pla el gener del 2021 basat en la ciència per acabar amb aquesta pandèmia."

Ha estat la pròxima vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, qui ha presentat Joe Biden en la primera compareixença pública després de confirmar-se la victòria demòcrata a les presidencials. Harris ha dit que "cal lluitar per defensar la democràcia dels Estats Units" i ha assegurat que el poble nord-americà "ha garantit un nou dia per al país". També ha agraït als treballadors que han fet el recompte dels vots als col·legis electorals haver "garantit" el procés.

"La democràcia no està garantida, depèn de la voluntat de tots nosaltres de lluitar per ella."

Harris ha fet menció en el seu discurs de les "dones negres, asiàtiques, llatines, i de totes les dones, que tot sovint no han estat tingudes en compte, però que es demostra que són la columna vertebral, l'ànima de la nostra democràcia". I ha assegurat que ella és la primera dona vicepresidenta del país, "però que segur que no seré l'última"

Des de primera hora de la tarda, nombrosos seguidors del candidat demòcrata han anat fins al Chase Center de Wilmington, on estava previst que Biden comencés el discurs de la victòria a les 8 del vespre (2 de la matinada a Catalunya). L'aparició de Biden i Harris s'ha retardat mitja hora. Després de dies d'incertesa sobre els resultats, aquest dissabte Biden ha aconseguit 290 vots electorals, 20 vots més dels 270 que li asseguren la victòria.

Encara queden per decidir tres estats: Geòrgia, on el demòcrata també va al davant, Carolina del Nord i Alaska.

Seguidors de Joe Biden i Kamala Harris esperen el discurs del proper president dels EUA a Wilmington
Seguidors de Joe Biden i Kamala Harris esperen el discurs del pròxim president dels EUA a Wilmington (Reuters / Kevin Lamarque)

Un escenari amb dues grans pantalles esperaven Biden, un polític amb una llarga carrera que va començar com a senador de Delaware als 29 anys.

Joseph Robinette Biden Jr. veurà finalment complert el seu somni d'ocupar la Casa Blanca el 20 de gener, quan sigui proclamat oficialment 46è president dels Estats Units.

Molts dels seus seguidors han seguit el discurs dins dels seus vehicles, en un tipus de concentracions que s'han posat de moda arran de la pandèmia.

(REUTERS/Jonathan Ernst)

Un dels grans interrogants que ara s'obren és com reaccionarà el perdedor de les eleccions, Donald Trump. L'actual president assegura que continuarà lluitant als tribunals contra el que considera un frau massiu en el vot per correu.

Però com més augmenta la distància en el recompte, més s'escurcen les opcions de Trump. A més, durant tot aquest dissabte la comunitat internacional ha reconegut la victòria del candidat demòcrata i ha felicitat Joe Biden i Kamala Harris.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsJoe BidenEleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut