El president de la Generalitat celebra la coincidència entre els seus plantejaments i els de Puigdemont (ACN/Gerard Artigas)

Aragonès celebra la coincidència amb Puigdemont "en els objectius i l'eina: la negociació"

El president de la Generalitat insisteix que cal aborar l'amnistia i el referèndum i subratlla que la coordinació entre ERC i Junts donaria més força per aconseguir-ho

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha subratllat aquest dimarts a la tarda la coincidència amb el president Carles Puigdemont a l'hora de voler avançar cap a l'amnistia i el referèndum.

Poques hores després de la conferència de Puigdemont des de Brussel·les en què ha fixat les línies vermelles de Junts per negociar la investidura de Pedro Sánchez, Aragonès ha celebrat la coincidència en els seus plantejaments, també pel que fa a l'eina per aconseguir-ho: "la negociació".

"Això és rellevant", ha subratllat el president, que ha recordat que "la negociació política per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat i avançar en l'amnistia i el referèndum" ha estat la seva aposta des que va posar-se al capdavant de l'executiu català.

Aragonès també ha volgut subratllar el que considera "una obvietat, que si coincidim i ens coordinem tindrem molta més força per aconseguir els objectius al més aviat possible".

En aquest sentit, ha apuntat que la coordinació entre els 7 diputats d'ERC al Congrés i els 7 de Junts permetria "avançar molt més i més ràpid".

El president ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la trobada amb el cap de govern d'Andorra, Xavier Espot.

Aragonès i Espot s'han reunit aquest dimarts al Palau de la Generalitat (EFE/Quique García)

Durant la trobada s'ha acordat creat un grup de reflexió sobre relacions frontereres, a més d'altres taules de treball específiques en matèria de salut, infraestructures, residus i energia.

La trobada ha servit per reforçar la col·laboració en els reptes comuns que tenen tots dos territoris, ja sigui com afrontar la pèrdua de poder adquisitiu per part de la població, el problema d'accés a l'habitatge a preus assequibles, la mobilitat sostenible o la transició energètica, entre d'altres", tal com ha explicat Espot.

El cap de govern d'Andorra i el president de la Generalitat han abordat la col·laboració entre els dos governs (EFE/Quique García)

Aragonès també ha assegurat que un futur acord d'associació d'Andorra amb la Unió Europea pot ajudar a fer "més present la llengua catalana a les institucions europees", per bé que "la via més ràpida" per aconseguir l'oficialitat és la que es tractarà a la pròxima reunió del Consell de la UE, prevista pel dia 19. "Ha d'anar bé", ha remarcat.
 

Una "oportunitat d'or"

La primera valoració del govern sobre les paraules de Puigdemont l'ha fet la portaveu, Patrícia Plaja, que ha celebrat que "ara Junts es decanti per la via de la negociació que Aragonès ha defensat des del minut u de la legislatura".

Patrícia Plaja, portaveu del govern de la Generalitat, en la roda de premsa després del consell executiu
Patrícia Plaja, portaveu del govern de la Generalitat, ha comparegut després del consell executiu (ACN)

"Compartim plenament els objectius exposats i el govern creu que ara hi ha una oportunitat d'or perquè l'independentisme s'uneixi per forçar el govern espanyol cap a l'amnistia i l'autodeterminació", ha remarcat.

Per contra, La Moncloa ha assegurat que estan "als antípodes" de Junts, però s'obren al diàleg dins la Constitució.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontPere AragonèsEleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut