Amb el 70% de població vacunada, toca implantar el passaport Covid a bars i teatres?

Molts metges creuen que la mesura, que ja s'aplica a diversos països europeus, ajudaria a incentivar la vacunació, però hi ha aspectes legals oberts

Actualitzat

El debat sobre l'oportunitat d'implantar el passaport Covid per entrar a restaurants o cinemes torna a primer pla ara que s'ha arribat al 70% de la població vacunada, un debat amb implicacions mèdiques i jurídiques.

"Per anar a determinats espectacles, per entrar a determinades situacions, fins i tot per l'oci nocturn, el fet de presentar un certificat de vacunació no evita el risc de contagi, però el redueix d'una forma molt especial", diu Antoni Trilla, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, també és partidari d'"avançar cap a una discriminació positiva". Ell està en contra de la vacunació obligatòria, però creu que el certificat "permetria una major normalització de la vida social amb major seguretat. Anar al cinema, al futbol, a un restaurant, no són drets fonamentals".

La mesura busca, sobretot, incentivar la vacunació. "És una eina que pot ajudar a l'objectiu d'arribar al màxim nombre de vacunats", diu Jaume Sellarès, director de l'EAP Sardenya i metge de família, mentre l'epidemiòloga Silvia de Sanjosé recorda que "estem davant d'una variant que és molt més transmissible i en poden venir d'altres".

Problemes legals

La meitat dels països europeus ja exigeixen el passaport sanitari a restaurants, bars, teatres, cinemes i altres espais públics. Tot i les protestes populars, França ho fa des del juliol i a Itàlia també és necessari des de l'agost.

A França s'han repetit les manifestacions contra el certificat sanitari per entrar a molts locals (Reuters/Benoit Tessier)

A Espanya, la justícia el va anul·lar en diverses comunitats autònomes, com Galícia o les Canàries, i el Tribunal Suprem es va pronunciar en contra d'aplicar la mesura, arran d'un recurs del govern d'Andalusia. Catalunya creu que s'hauria d'impulsar des del Ministeri de Sanitat.

Algunes associacions de jutges han reclamat una llei de pandèmies que delimiti aspectes com el passaport Covid o el toc de queda i que no traslladi als tribunals decisions polítiques.

Un altre dubte que es presenta, fora de l'estrictament legal, és si exigir el passaport acabaria provocant un efecte contrari al que es busca, amb més persones reticents a posar-se la vacuna.

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut