Els negociadors del PSN, Geroa Bai i Contigo-Zurekin, aquest dilluns a Pamplona després d'arribar a un acord (EFE)

Acord per un tercer tripartit a Navarra, que tornarà a liderar la socialista María Chivite

Després de més de dos mesos de dures negociacions, PSN-PSOE, Geroa Bai i Contigo-Zurekin han tancat un acord molt similar al del 2019

Navarra tornarà a tenir un govern tripartit de centreesquerra presidit per la socialista María Chivite, segons l'acord a què s'ha arribat aquest dilluns a la nit després d'una reunió de 5 hores.

Les tres forces que han pactat són el Partit Socialista de Navarra (PSN-PSOE), Geroa Bai, coalició del PNB i 3 partits més, i Contigo-Zurekin, coalició de Podem i Esquerra Unida amb altres partits.

En conjunt tenen 21 diputats, i superen els 20 que sumen Unió del Poble Navarrès (UPN), el PP i Vox, de manera que amb l'abstenció dels 9 d'EH Bildu podran superar la investidura.

La composició del govern serà la mateixa, 13 conselleries, 8 de les quals seran del PSN-PSOE, 4 de Geroa Bai i 1 de Contigo-Zurekin, amb alguns canvis de carteres entre les tres forces.


Tercer tripartit consecutiu a Navarra

L'acord ha estat celebrat per Ramon Alzorriz, secretari d'organització del PSN-PSOE encarregat de les negociacions, que ha destacat que significa mantenir la dreta a l'oposició:

"Estem feliços, estem contents, perquè després d'una dura negociació, com no pot ser d'una altra manera entre forces diferents, hem arribat a un acord, hem sumat esforços perquè la dreta i la ultradreta es quedin a l'oposició."

El portaveu del PSN-PSOE, Ramon Alzorriz, parla amb els periodistes aquest dilluns a Pamplona (EFE)

Per la seva banda Uxue Barkos, líder de Geroa Bai, ha volgut remarcar que és la tercera vegada que aconsegueixen pactar un govern amb les forces de centreesquerra:

"Tornem a tenir a Navarra, i per tercera legislatura consecutiva, un govern progressista, un govern plural, que mira al conjunt de la societat navarra."

I Begoña Alfaro, de Contigo-Zurekin, ha dit que l'acord els produeix "molta alegria i il·lusió" perquè "integra propostes polítiques rellevants".


Abstenció d'EH Bildu pràcticament garantida

La previsió és que el ple d'investidura comenci dilluns que ve i que dimarts o dimecres pugui investir-se presidenta María Chivite en segona votació per majoria simple.

Alzorriz ha explicat que es reuniran amb EH Bildu per explicar-los l'acord, i que aquesta força consultarà les bases, però de tota manera tenen pràcticament garantida l'abstenció.

El partit més votat en les eleccions del 28M va ser UPN, amb 15 diputats, seguit del PSN amb 11, EH Bildu amb 9, Geroa Bai amb 7, el PP i Contigo-Zurekin amb 3 i Vox amb 2.

La líder i portaveu de Geroa Bai, Uxue Barkos, aquest dilluns a Pamplona (EFE)

La quarta conselleria de Geroa Bai

Són uns resultats gairebé idèntics als del 2019, només s'ha de destacar l'entrada de Vox, i els dos diputats que ha perdut Geroa Bai en favor d'EH Bildu.

Aquesta pèrdua de la coalició del PNB amb altres forces va portar el PSN-PSOE a oferir-los 3 conselleries en comptes de 4, i aquesta ha estat la principal raó que l'acord hagi trigat tant.

Finalment la setmana passada el PSN va apujar l'oferta a 4, i aquest dilluns Geroa Bai ha aconseguit introduir mecanismes de control en l'acord per garantir que es compleixi.

La data límit era el 28 d'agost, tres mesos després de les eleccions, i si s'hi hagués arribat sense acord, s'haurien hagut de repetir les eleccions.

Geroa Bai gestionarà les àrees de Salut, Desenvolupament Econòmic i Empresarial, Desenvolupament Rural i Medi Ambient, i de Relacions Ciutadanes.

Per la seva banda, Contigo-Zurekin, que els últims 4 anys s'ha encarregat de Polítiques Migratòries i Justícia, assumirà ara Territori i Habitatge, que fins ara estava en mans de Geroa Bai.

Els negociadors del PSN, Geroa Bai i Contigo-Zurekin, aquest dilluns reunits a Pamplona (EFE)

 

ARXIVAT A:
Eleccions autonòmiques 2023
Anar al contingut