El logotip de Twitter a la pantalla d'un mòbil
L'acusada va difondre a Twitter un vídeo del Brasil fent-lo passar per menors migrants no acompanyats de Canet de Mar (Europa Press/Monica Skolimowska)
Barcelona

Accepta un any de presó per difondre un vídeo fals sobre menors no acompanyats a Twitter

La dona, veïna de Tortosa, accepta els fets i no ingressarà a presó si paga 900 euros de multa i fa un tractament de reinserció contra els delictes d'odi

RedaccióActualitzat

Un any de presó i una multa de 900 euros per a una dona que va piular a Twitter un vídeo d'una baralla al Brasil atribuint-lo a menors migrants no acompanyats de Catalunya. Hi ha hagut un acord entre la Fiscalia i la defensa de l'acusada, que ha acceptat els fets i que no haurà d'entrar a la presó si paga 900 euros de multa i fa un tractament contra delictes d'odi.

L'acord estableix que, si la dona delinquís en un període de dos anys, la suspensió de la pena decauria i, per tant, sí que hauria d'ingressar en un centre penitenciari. 

Aquesta és la segona condemna per difondre notícies falses de joves migrants que aconsegueix el fiscal d'odi de Barcelona.  

Aquesta tardor passada, el fiscal va condemnar un guàrdia civil que va atribuir falsament a joves migrants de Canet de Mar un vídeo d'una violació que, en realitat, havia passat a la Xina.
 

Demanaven dos anys de presó per a l'acusada

La Fiscalia demanava inicialment dos anys de presó i 6.480 euros de multa, però ha rebaixat la petició i, amb l'acceptació per part de la defensa, no ha calgut celebrar el judici a l'Audiència de Barcelona.

La dona ha estat condemnada per un delicte d'odi per discriminació relativa a la nació o origen nacional amb l'agreujant de difusió a internet.

Gràcies al pacte de conformitat amb la Fiscalia, la dona, que és pensionista, podrà pagar la multa en 12 mesos i se li suspèn l'ingrés a presó si no delinqueix durant dos anys.

La defensa de l'acusada ha arribat a un pacte de conformitat amb la Fiscalia
La defensa de l'acusada ha arribat a un pacte de conformitat amb la Fiscalia (Europa Press)

Segons ha admès l'acusada, que va fer la piulada des de Sant Joan Despí, però ara viu a Tortosa, ella mateixa va difondre a Twitter un vídeo que mostrava joves violents i assegurava que eren menors migrats sols en un centre espanyol.

La dona, que tenia antecedents penals per simulació de delicte, va publicar al seu compte de Twitter un vídeo de 45 segons que mostrava uns joves violents, cridant, llençant papers contra una professora i fent malbé el mobiliari de la classe.

Moments després l'acusada va publicar un missatge en el mateix canal en què es podia llegir:

"T'envio un vídeo d'un centre educatiu per a immigrants menors d'edat que entren il·legalment a Espanya. Et prego que el difonguis perquè Espanya s'adoni d'una vegada de com ens agraeixen que els acollim."

En realitat les imatges estaven gravades al Brasil i no tenien res a veure amb els menors que arriben a l'estat.

Segons la Fiscalia, la investigada pretenia, amb aquest vídeo "difós indiscriminadament", vincular un cas d'actes "incívics, violents i de falta de respecte a l'autoritat del professorat" amb aquest col·lectiu per "denigrar-lo" i "difamar-lo". I afegeix que buscava potenciar entre la població "prejudicis i estereotips" contra els menors migrants no acompanyats, un col·lectiu que és "especialment vulnerable".

La síndica de greuges de Barcelona va denunciar el 2 de juliol del 2018 a la Fiscalia la difusió d'un vídeo per internet i xarxes socials que vinculava els menors amb actes violents. 

A petició del fiscal d'oci, la policia va identificar l'origen del vídeo i les persones que l'havien difós per Twitter i Facebook. En un atestat es va determinar que una de les implicades era la titular d'un compte de Twitter, veïna de Sant Joan Despí, que va difondre el vídeo i el missatge el 13 de juny del 2019. El desembre d'aquell any els Mossos li van prendre declaració com a investigada, però la dona s'hi va negar.

 

ARXIVAT A:
JudicialMigracionsDelicte d'odi
Anar al contingut