El primer judici a Espanya per fake news s'ha fet a l'Audiència Provincial de Barcelona (CCMA)

Primera condemna per fake news a l'Estat per criminalitzar menors estrangers a Canet de Mar

L'acusat, que va penjar un vídeo gravat a la Xina assegurant que era d'una violació denunciada a Canet de Mar, ha estat condemnat a 15 mesos de presó i a tancar tots els seus perfils de xarxes socials

RedaccióActualitzat

El primer judici per difondre notícies falses a través de les xarxes socials que s'ha fet a Espanya ha acabat amb un acord entre les parts. 

S'ha fet a l'Audiència Provincial de Barcelona, a un home acusat de situar a Canet de Mar un vídeo gravat a la Xina, amb l'objectiu de difamar els menors marroquins no acompanyats d'un centre d'aquesta localitat del Maresme.

El condemnat és agent de la Guàrdia Civil i ja hi treballava en el moment dels fets. Fonts del cos han assegurat a TV3 que s'han assabentat dels fets a partir de la sentència i que emprendran mesures disciplinàries contra l'agent.

La Fiscalia l'acusava d'un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques i demanava dos anys de presó i una multa de 6.480 euros, i cinc anys d'inhabilitació per treballar en àmbits educatius.

Entrada de l'edifici de l'Audiència de Barcelona (ACN)

Al final, l'acord assolit estableix 15 mesos de presó, a la qual no ingressarà i una multa de 6 euros al dia durant nou mesos (1.620 euros), i manté la inhabilitació per exercir la docència durant cinc anys.

A més, el condemnat haurà d'assistir a un curs sobre igualtat de tracte i no discriminació, d'unes 30 hores de durada. 

I ha de tancar els comptes de Twitter, Instagram i Facebook, cosa que ja ha fet. 

Els fets van passar fa més de tres anys, el juliol del 2019, pocs dies després que dos menors no acompanyats fossin detinguts i acusats de violar una noia a Canet de Mar i gravar-ho en vídeo.


@CastigadorBruce i el vídeo xinès

L'home que ara jutgen, que tenia comptes a Twitter, a Instagram i a Facebook amb el nom d'usuari @CastigadorBruce, va penjar un vídeo que va assegurar que era el de Canet de Mar.

En realitat, però, era un vídeo d'una càmera de seguretat de la Xina que havia difós el govern d'aquell país per identificar i localitzar l'agressor.

Com que al vídeo es veia un home apallissant una dona i no hi havia cap violació, el @CastigadorBruce va afegir al missatge: " Per cert, després, per a més INRI, la viola":

Imatge de la publicació falsa sobre la violació de Canet capturada a Whatsapp

Associar violència i agressions sexuals als menors no acompanyats

En el seu escrit d'acusació, la Fiscalia afirma que va fer la publicació sabent que el vídeo no era de Canet, sinó de la Xina, amb la intenció de difamar els menors estrangers no acompanyats:

"Associar-los de manera generalitzada amb actes violents i agressions sexuals, desacreditant-los i contribuint d'aquesta manera a despertar o augmentar entre la població els prejudicis i estereotips contra aquest col·lectiu de persones, especialment vulnerables."

Segons la Fiscalia, l'home tenia més de 5.000 seguidors només a Twitter, i va aconseguir gairebé 22.000 visualitzacions del vídeo atribuït als menors de Canet de Mar.

Més continguts racistes i xenòfobs

La Fiscalia acompanya aquesta publicació amb una desena més de @CastigadorBruce també amb continguts racistes i xenòfobs:

"Contenia múltiples publicacions de naturalesa xenòfoba i racista, consultables per qualsevol persona a la xarxa social Twitter, amb suposades informacions deformades sobre els immigrants en general, totes presidides per un rebuig frontal idèntic a la presència d'estrangers a Espanya."

Una d'aquestes informacions deformades era una campanya del partit d'extrema dreta Vox que comparava amb dades manipulades la pensió d'una vídua amb el pressupost dedicat a un menor no acompanyat.

L'escrit d'acusació de la Fiscalia es va fer públic fa gairebé un any, el desembre del 2021, i llavors ja va demanar els 2 anys de presó i els 5 anys d'inhabilitació per fer feines educatives.

 

 

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials InternetNotícies falses
Anar al contingut